Aizvien vairāk sieviešu domā, ka viņām ir alerģiska reakcija pret laktozi, glutēnu vai olbaltumvielām. Nesen uzaicināju pie sevis ciemos draudzenes uz pusdienām. "Man, lūdzu, bez gaļas, man ir dzīvnieku olbaltumvielu nepanesība," teica Klaudija. "Vai tajā mērcē ir milti? Tu taču jau zini, ka man ir problēmas ar kviešiem." Nē, Anete, es nezināju. Helēna vismaz izbrāķēja tikai saldo ēdienu: "Piedod, bet pudiņu es nevaru ēst – tur ir laktoze."
Kā, lūdzu? Vai tiešām tagad vairs neviens neēdīs manu pavisam normālo ēdienu? Protams, mēdz būt cilvēki, kuriem ir alerģija pret noteiktiem pārtikas produktiem, kā maize vai piens, vai arī viņiem ir šo produktu nepanesība. Un šie cilvēki tiešām pelnījuši, lai viņu vajadzības respektē. Tomēr zīmīgi, ka šis liktenis pēkšņi piemeklējis pusi no mana draudzeņu un paziņu loka, ieraujot līdzi arī manu meitu. Un kāpēc gandrīz vienmēr tās ir sievietes, kuras pēkšņi nevar ēst gandrīz neko, kamēr vīrieši bez raizēm turpina ēst visu, kam tiek klāt?

Jaunākais bubulis, kas tagad mēdz parādīties mūsu šķīvjos, saskaņā ar "The New York Times" ASV, ir glutēns jeb lipeklis. Šī olbaltumviela ir kviešu, rudzu, miežu un auzu sastāvā. Pēc aptuveniem aprēķiniem apmēram pusprocentam iedzīvotāju tas izraisa tievās zarnas iekaisumu, kas ar laiku var sagraut zarnas gļotādu. Glutēna nepanesības rezultātā rodas tādas problēmas kā caureja un gāzes, ilgākā laika periodā var rasties uzturvielu un vitamīnu trūkums organismā, barības vielu deficīts un hronisks nogurums. Šie simptomi ilgu laiku nav sevišķi izteikti – kurš gan reizēm nejūtas noguris un kam nav gremošanas traucējumu? Un tomēr tas var radīt aizdomas – varbūt man ir glutēna nepanesība.

Šādas šaubas ir pieļaujamas, taču situācija kļūst groteska tad, kad pēc pamatīgas izmeklēšanas pie ārsta ar antiķermenīšu pārbaudēm un zarnu gļotādas biopsiju šīs aizdomas netiek apstiprinātas, bet sieviete turpina turēties pie savas pārliecības. Kāpēc gan veikalos parādās aizvien vairāk produktu, kas nesatur glutēnu? Tātad kaut kas tajā lietā tomēr ir, viņas secina. Un tā glutēna histērija pamazām ieviešas arī pie mums. Interneta forumos glutēns tiek vainots gandrīz visās veselības problēmās, sākot no depresijas, migrēnas un beidzot ar neauglību un seksuālās tieksmes mazināšanos.

Tām sievietēm, kuras pēc līdzjūtīgo draudzeņu ieteikuma atsakās no šī "mēsla", reizēm paveicas brīnumainā kārtā izārstēties, un arī notievēt. Iemesls tam ir vienkāršs: kviešu milti ir gandrīz ikvienā neveselīgajā produktā: sākot no keksa un beidzot ar hamburgeru. Ja to visu izsvītro no ēdienkartes, var izvairīties no ļoti liela daudzuma kaloriju. Pie tam nav nepieciešams atteikties no cepumiem un tamlīdzīgiem našķiem, jo iespējamas iegādāties aizvien vairāk bezglutēna pārtikas produktu, kurus atsevišķas pārtikas produktu ražotāju ķēdes mērķtiecīgi reklamē. Ražotājiem un izplatītājiem šī jaunā baiļu tendence ir visai izdevīga. No otras puses, patiešām alerģiskie cilvēki arī ir ieguvēji no šī piedāvājuma paplašināšanās.

Cilvēkiem ar glutēna alerģiju ir zināmas cerības uz izveseļošanos, jo zinātnieki no Stenfordas universitātes Kalifornijā (ASV) ir veikuši eksperimentu ar enzīmiem, kas spēj zarnās sašķelt glutēnu.

Vairāk informācijas par glutēna nepanesību un celiakiju:

  • Pārskats par celiakiju
  • Celiakijas blogs
  • Ārstnieciskās receptes celiakijas slimniekiem
  • Doctus raksts par celiakiju portālā iaptieka.lv
  • Valsts atbalsta programma – celiakija
  • Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!