Psiholoģe un piecu bērnu mamma Diāna Zande piedāvā idejas un padomus, kā pagatavot vienkāršus, veselīgus un ne dārgus ēdienus: "Man ir vairākas iemīļotas recepšu grāmatas, kurās esmu atradusi dažu labu ideju, kas vēlāk, manis pašas apdarināta, pārvēršas katru reizi citā ēdienā.
Tātad, pirmā doma - gatavojot dažādas zupas, sautējumus un gaļas ēdienus, galvenais, ir improvizācija, nevis akla sekošana receptēm. Savukārt, cepot kūkas vai plātsmaizes, gan jāuzmanās ar paša iniciatīvu, jo - kūkām patīk noteiktas proporcijas, kuras arī ievēroju."

Picas maizītes

Maizes šķēli no abām pusēm apsmērē ar margarīnu "Rama", virsū liek sakapātus kabačus, kas sajaukti ar olu, rīvētu sieru, tomāta šķēli un sakapātus garšaugus. Cep cepeškrāsnī. Šādas maizītes var cept arī, ja virsū liek krējumu, pāris ābola šķēles, cukuru un kanēli. Garšīgi gan brokastīs, gan vakariņās!

Sacepnis

Šis ir mans mīļākais ēdiens, jo - absolūti variējams, turklāt, katru reizi rezultāts ir apbrīnojami gards. Galvenais princips - izmantoju dārzeņus, kas ir mājās un neskumstu, ja kaut kā no nepieciešamā nav (tiesa, šo ēdienu man grūti iedomāties bez krietna ķiploku un sīpolu daudzuma). Tātad - vajadzīga liela panna, vēlams ar vāku. Atsevišķi apcepu galviņu ķiploku un 4 - 5 sīpolus. Tad apcepu kādu baklažānu, var apcept arī ripās sagrieztu burkānu, pāris nelielu vai vienu lielāku kabaci. Tad visu lieku kopā, uzgriežu mīkstus tomātus, kam novilkta miza, un sutinu tomātu sulā. Pievienoju daudz bazilika (daudz - tas ir saišķis, nevis pāris lapiņu), beigās visu var pārkaisīt ar pikantu sieru. Ja tā nav, nebēdāju - lieliski garšo tāpat. Sāls, pipari vai citas garšvielas - kā teiktu mans iemīļotais Astrīdas Lindgrēnas varonis Melkers - "pēc patikas...".

Pupiņu sautējums

Novāru pākšu pupiņas, sagriežu 3 - 4 cm gabaliņos. Pannā ātri apcepu smalki sagrieztus sīpolus un pāris ķiploku daiviņas, ja ir, sagrieztus lokus. Pievienoju pupiņas un ātri izkarsēju. Beigās pievienoju karoti balzāma etiķa, nedaudz sojas mērces un nedaudz margarīna. Visu samaisu. Garšīgs gan karsts, gan auksts!

Ķirbju biezeņzupa

Sagriežu ķirbi, nelielā ūdens daudzumā sautēju, līdz mīksts. Sasmalcinu ar blenderi līdz masa viendabīga, pievienoju smalki sagrieztus un apceptus sīpolus, nedaudz salda krējuma (var bez tā iztikt), jūras sāli , pipariņus, garšvielas. Jau šķīvjos ielietu zupu pārkaisu ar smalki sadrupinātu zilo sieru.

Desertam - kūka

Ābolu tik daudz, ka ik pa brīdim kāds jānograuž, jāspiež sula, jācep, jāvāra un - jāliek kūkās. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež nelielos gabaliņos, apkaisa ar cukuru, lai nedaudz atsulojas. Sulu nolej. 7 olu dzeltenumus saputo ar 7 karotēm cukura, saputo arī olu baltumus. Cukura - olu dzeltenuma masai pievieno un uzmanīgi iecilā izsijātus (nav obligāti) kviešu miltus. Šai kūkai kviešu miltu vietā var izmantot arī bezglutēna miltus - tad to var baudīt arī cilvēki, kuriem ir celiakija. Beigās uzmanīgi sajauc putotos olu baltumus ar olu dzeltenuma masu. Liek uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru, ko apsmērē ar margarīnu. Virsū kaisa ābolus. Tad pārkaisa ar cukuru, kanēli - atkal "pēc patikas". Cep apmēram 200 grādos, kamēr biskvīts gatavs.

Nav tā, ka garšīgi ēdieni top ilgā un grūtā darbā, daudz gardu maltīšu var gatavot ātri un vienkārši, sevišķi, ja iesaistās visa ģimene. Tāpēc gatavojiet kopā, izdomājiet paši savu īpašo recepti, meklējot lētākās un pieejamākās sastāvdaļas.

Kopīga laika pavadīšana vairos pozitīvu noskaņu, palīdzēs ģimenei būt saliedētākai un stiprākai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!