Foto: ČetrasSezonas.lv
Liepziedu ārstnieciskās īpašības pasaulē ir pazīstamas jau kopš seniem laikiem, īpaši Centrālajā un Ziemeļeiropā, kur liepas kā jau ziemeļnieces aug. Interesanti, ka angliski liepa ir gan linden, gan lime – tieši tāpat kā laims, lai arī liepai ar laimu nav nekāda sakara.

Liepa ir vasarzaļš, līdz 25-30 metriem augsts koks, retāk - krūma veidā. Vērtīgākie ir liepu ziedi, kas satur ļoti daudz putekšņu, tādēļ tas ir lielisks nektāraugs. Liepu ziedus to ziedēšanas laikā - jūnijā un jūlijā - vāc tējai, bet agrā pavasarī liepu jaunās lapiņas lieliski papildinās salātu šķīvi.

Liepa latviešiem ir bijis ļoti svarīgs koks, sievišķības simbols līdzās vīrišķajam spēkam - ozolam. Otra valsts, kurā cilvēki daudz izmanto liepziedu tēju, izrādās, ir Francija.

Kā liepziedus savākt un kaltēt pašam?

Latvijā ir 9 sugu liepas, un tējai var vākt visas. Ievāc izplaukušus ziedus kopā ar ziedkopas seglapu (to gribētu īpaši uzsvērt, jo daudzi domā, ka jāvāc tikai paši ziediņi un seglapa ir nederīga, bet tā nav, arī seglapa satur daudz vērtīgu vielu), vislabāk - saulainā laikā, kad nožuvusi rasa. Ja ziedi būs slapji, tie izžūstot kļūs brūni. Žāvē ēnainā vietā nekavējoties pēc savākšanas, izklājot uz papīra vai restēm.

Kā uzglabāt?

Kad drogas izkaltušas, tās uzglabā tīrā stikla traukā, koka kastītē, auduma maisiņā vai papīra tūtā sausā, tumšā vietā. Nevajadzētu glabāt plastmasas maisiņos, jo tēja var sasmakt.
Ar laiku jebkura tēja zaudē savu vērtību un aromātu, tāpēc to krājumi būtu jāpapildina katru gadu, bet liepziedu derīguma termiņš ir divi gadi, ilgākam laika periodam gan nevajadzētu vākt, jo pēc diviem gadiem liepziedos aktīvo vielu būs palicis pavisam maz.

Kā dzert?

Tējas pagatavošanai var ņemt vienu tējkaroti liepziedu uz vienu krūzi ūdens. Jāatceras, ka ikdienā zāļu tējas nav jādzer stipras. Novārījumi un uzlējumi ir domāti ārstnieciskiem nolūkiem, kad konkrēta deva ir jāsadala vienmērīgi pa visu dienu. Ārsti neiesaka nevienu zāļu tēju dzert regulāri, ikdienā, vislabāk ir tās regulāri mainīt, vienu dienu dzerot liepziedus, citu - piparmētru vai kumelītes.

Zāļu tēju iesaka dzert tukšā dūšā, jo tad vērtīgās vielas ātrāk nonāks asinīs, savukārt dzerot tēju pēc ēšanas, kamēr kuņģis pārstrādās pārtiku, daudzas tējas aktīvās vielas būs aizgājušas bojā, pirms tās paspēj uzsūkties.

Tēju aplej ar karstu, bet ne verdošu ūdeni un atstāj 7-10 minūtes ievilkties.

Liepziedu ārstnieciskās īpašības

  • Liepziedu aktīvās vielas ir ar sviedrējošu, pretdrudža, temperatūru mazinošu iedarbību, tie uzlabo asins cirkulāciju, tāpēc noderēs jebkurās saslimšanās, kuras pavada temperatūras paaugstināšanās.
  • Liepziedu tējai ir nomierinoša iedarbība, ne tikai tējai - satrauktiem cilvēkiem liepu ziedēšanas laikā iesaka atpūsties zem liepas, elpojot liepziedu aromātu, tas patiesi palīdz.
  • Liepziedu tēju iesaka angīnas, saaukstēšanās slimību gadījumā, augšējo elpošanas ceļu iekaisumu, bronhīta, klepus gadījumos.
  • Liepziedu tēja palīdz pret galvassāpēm, īpaši ja ir migrēnas lēkmes.
  • Liepziedi ir labs nomierinošs līdzeklis nervu stresa gadījumos, kā arī kuņģa spazmu gadījumā.
  • Liepziedu tēju iesaka, ja ir gremošanas traucējumi, tā palīdz arī pret caureju.
  • Liepziedu tēja pazemina paaugstinātu asinsspiedienu.
  • Tā attīra urīnsistēmu, īpaši savienojumā ar dzērvenēm.
  • Liepziedi ir ne tikai nomierinošs līdzeklis, kas var izraisīt miegainību, bet situācijās, kad cilvēks ir pārguris, liepziedu tēja organismu tonizē.

Ārēji liepziedu tēju izmanto relaksējošām vannām, ādas dezinfekcijai, pret niezi un apsārtumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!