Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Lai jaunā mācību gada sākums būtu drošs un bez raizēm, AS "Sadales tīkls" aicina gan vecākus, gan skolotājus atgādināt bērniem un jauniešiem elektrodrošības noteikumus gan mājās, gan pavadot laiku dabā, savukārt AS "Sadales tīkls" speciālisti šodien, 1.septembrī, bērnus un jauniešus elektrodrošībā izglītos drošības festivālā "Droši uz skolu!", Salaspilī, un sestdien, 3.septembrī, bērnu svētkos "Nāc un piedalies", kas norisināsies Rīgā, Vērmanes dārzā.

Brīdī, kad jaunais mācību gads ir sācies vairāk nekā 203 tūkstošiem skolēnu un liela daļa no tiem pēc mācībām pastāvīgi dosies mājās un pavadīs brīvo laiku bez pieaugušo uzraudzības, ir svarīgi bērniem un jauniešiem atgādināt elektrodrošības noteikumus, izmantojot sadzīves elektroiekārtas un pavadot brīvo laiku ārpus telpām.

Vecākiem jāpārbauda mājsaimniecībā esošo elektroiekārtu stāvoklis, pārliecinoties, ka tās nav bojātas un nav bojāta vadu izolācija, kā arī jāparāda bērniem un jauniešiem, kā elektroierīces pareizi un droši lietot. Jebkura neuzmanīga un neapdomīga rīcība ar elektroiekārtām var izraisīt bīstamu elektrotraumu un degšanu.

Drošība ikvienam jāievēro arī ārpus mājas. Elektroapgādes infrastruktūra ir ne tikai elektrolīniju balsti un vadi, bet arī transformatoru apakšstacijas un elektrosadalnes, kas apdzīvotās vietās un pilsētvidē bieži vien nav pamanāmas. Lai gan uz visām šīm elektroietaisēm ir brīdinājuma zīmes par elektrības bīstamību – dzeltenas trīsstūrveida zīmes ar melnu apmali un melnu zibens simbolu vidū, tomēr bērni un jaunieši mēdz aizmirst elektrodrošības noteikumus un nereti elektroietaises mēģina atvērt, iekļūt tajās, piemēram, spēlējot paslēpes, izmantot sportiskām aktivitātēm, kā arī apzīmē un līdz ar to arī aizkrāso brīdinājuma zīmes, radot papildu risku, ka kāds cits šīs brīdinājuma zīmes nepamanīs un mēģinās sadalnes vai transformatora apakšstacijas durvis atvērt. Par ikvienu bīstamu situāciju elektrotīkla tuvumā jāinformē, zvanot uz AS "Sadales tīkls" diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8 404.

Lai novērstu bērnu un jauniešu nelaimes gadījumu riskus, AS "Sadales tīkls" augustā ir veikusi uzņēmumam piederošo elektroietaišu apskates, kas atrodas izglītības iestāžu tuvumā. Uz elektroietaisēm pārbaudītas izvietotās drošības zīmes, to nožogojumi, transformatoru un elektroapgādes sadalņu durvis.

Turpinot elektrodrošības kampaņu, jau ceturto mācību gadu pēc kārtas AS "Sadales tīkls" darbinieki apmeklēs izglītības iestādes visā Latvijā, bet šonedēļ uzņēmuma speciālisti piedalīsies bērnu un jauniešu drošībai veltītos pasākumos. Šodien, 1.septembrī, elektrodrošības noteikumus AS "Sadales tīkls" atgādinās bērniem un jauniešiem Salaspilī, Līvzemes ielā 7, kultūras nama "Rīgava" Mūzikas un mākslas dārzā, kur no plkst.12 līdz 16 norisināsies drošības festivāls "Droši uz skolu!", savukārt sestdien, 3.septembrī, no plkst. 12 līdz 17 visu par elektrodrošību ikviens interesents varēs uzzināt bērnu svētkos "Nāc un piedalies" Vērmanes dārzā, Rīgā. Pasākumu apmeklētāji tiks izglītoti par elektrības bīstamību, par potenciāli bīstamām vietām un nepieciešamību ievērot brīdinājuma zīmes, kā arī par drošu elektroenerģijas lietošanu sadzīvē. Vienlaicīgi ar elektrodrošības jautājumu izzināšanu, apmeklētājiem būs iespēja iepazīt elektromontieru ikdienas darbu, operatīvās izbraukumu brigādes automašīnu un darba ekipējumu.

Kopumā no 2013. gada AS "Sadales tīkls" darbinieki ir apmeklējuši 477 izglītības iestādes visā Latvijā, piedalījušies vairāk nekā 50 pasākumos un aktivitātēs, un šajā laikā elektrodrošības jautājumos izglītoti vairāk nekā 63 tūkst. bērnu un jauniešu. Līdz ar mācību gada sākumu izglītojošais darbs turpināsies, bet vasaras brīvlaikā AS "Sadales tīkls" speciālisti viesojās bērnu vasaras nometnēs Rīgā, Rēzeknes, Salas, Amatas, Gulbenes, Jelgavas, Ozolnieku novadā, kur kopumā izglītoti ap 500 bērnu un jauniešu, un bērniem organizētajos pasākumos Rīgā, Jūrmalā, Aizkrauklē. Pārbaudīt savas zināšanas par elektrodrošību ikviens jebkurā laikā var portālā draugiem.lv īpaši izveidotā lapā Elektrodrošība, kā arī apmeklējot īpaši elektrodrošības tēmai izveidotu mājas lapu arelektribuneriske.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!