Foto: LETA
Izvēloties kontrabandas preci un samaksājot mazāk par cigarešu paciņu, nodokļos nesamaksātā nauda tiek atņemta skolotājiem, pensionāriem, mediķiem un arī sev. Pēc tam pašiem ir jāaizlāpa vairāk nekā 70 miljonu eiro lielais kontrabandas radītais robs valsts budžetā, maksājot citus nodokļus. Aicinot aizdomāties par sekām, kādas radām, izvēloties kontrabandas cigaretes, un ziņot par kontrabandas preču tirdzniecības vietām, uzsākta sociālā kampaņa cīņai pret kontrabandas cigaretēm.

Kontrabandas cigarešu izplatība ir viens no melnajiem topiem, kurā Baltijas valstis, Latviju ieskaitot, Eiropas Savienības (ES) valstu vidū aizvien ir pirmajās vietās. Mūsu tolerance un motivācija iegādāties nelegālo preci ir ļoti augsta. Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs (21%) pēdējā gada laikā pats pircis kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu vai arī zina, ka tā rīkojies kāds no viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījuma par sabiedrības zināšanām un attieksmi pret kontrabandu dati. Kā skaidro SKDS direktors Arnis Kaktiņš, galvenais iemesls kontrabandas preču iegādei ir zemāka cena, taču vienlaikus cilvēki neapzinās, ka ar savu rīcību vairo nevēlamas un pat ļaunas sociālās sekas.

"Vairāk nekā 80% no tabakas izstrādājumu cenas veido nodokļi. Pērkot preci veikalā, cilvēki dod savu artavu nodokļu ieņēmumos, no kuriem tiek segti medicīnas pakalpojumi, izglītība, sociālās garantijas. Tie, kas izvēlas kontrabandas cigaretes, atņem minētajiem valsts pakalpojumiem miljoniem eiro," uzsver viens no kampaņas partneriem, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

„Lai arī konkrētajā brīdī tiek samaksāts mazāk, aiz katras šīs paciņas ir darba vietas, pensionāri, skolotāji un citi reāli cilvēki. Cīņai ar ēnu ekonomiku, tostarp nelegālu preču apriti, ir jābūt mūsu valsts prioritāram uzdevumam," piekrīt arī Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis iezīmē vēl citu kontrabandas dimensiju. "Katrs kontrabandas cigarešu pircējs finansē noziedzniekus. Noziedzīgie grupējumi iesaista pusaudžus un padara kontrabandas tabakas izstrādājumus viegli pieejamus mazgadīgajiem," brīdina I. Ķuzis. Kaut arī tiesībsargi aizvien aktīvāk apkaro kontrabandu un pilnveido metodes cīņā ar tās organizatoriem, kamēr vien ir pieprasījums, tā ir kā "cīņa ar vējdzirnavām," rezumē Valsts policijas priekšnieks.

Sociālās kampaņas, kas vienlaikus norit visās trīs Baltijas valstīs, mērķis ir mazināt sabiedrības augsto iecietību pret kontrabandas precēm. Kampaņa norit trešo gadu pēc kārtas un šoreiz sauklis aicina iedzīvotājiem ziņot par kontrabandas tirdzniecības vietām - „Ne jau paciņā notiek noziegumi. Kontrabanda tos izved ielās. Ziņo par kontrabandu."

Valsts ieņēmumu dienesta informācija liecina, ka iedzīvotāju aktivitāte, ziņojot par pārkāpumiem, tostarp kontrabandas jomā, pēdējo gadu laikā arvien pieaug. Kopīgās kampaņas, ko īsteno vairākas valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas un komersanti, mērķis ir vēl vairāk stiprināt sabiedrībā pilsonisko apziņu, ka mēs katrs esam līdzatbildīgi par savas valsts labklājību, attīstību un izaugsmi. „Katru gadu tabakas izstrādājumu kontrabanda nodara ES dalībvalstu budžetiem gandrīz 11 miljardus eiro lielus zaudējumus, Latvijai - vairāk nekā 70 miljonus eiro," skaidro finanšu ministrs Jānis Reirs.

"Iegādājoties kontrabandas preces, tajā skaitā cigaretes, mēs tiešā veidā mazinām nodokļu ieņēmumus mūsu valsts budžetā un tādējādi paši atņemam mūsu valstij finansējumu, kas varētu tikt izmantots tās aizsardzībai, drošībai un citām šobrīd valstiski tik nozīmīgām jomām," uzsver Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Kampaņas ietvaros līdz gada beigām valsts iestāžu, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju klientu apkalpošanas centros, pilsētvidē un arī plašsaziņas līdzekļos būs izvietoti informatīvi materiāli. Tie aicinās iedzīvotājus ne vien apturēt kontrabandu, to nepērkot, bet arī ziņot par kontrabandas preču, tajā skaitā cigarešu, tirdzniecības vietām, zvanot uz Valsts Ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv, vai Valsts policijai, apmeklējot tās interneta mājaslapu www.ic.iem.gov.lv/gis2/.

Sociālo kampaņu īsteno "Philip Morris Latvia" ar Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts policijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Latvijas Tirgotāju kameras atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!