Foto: Publicitātes attēls
Kāds Latvijas uzņēmums, kas uz Baltkrieviju pa dzelzceļu eksportējis būvmateriālus, ilgstoši bijis iesaistīts starptautiskā cigarešu kontrabandas shēmā. No Baltkrievijas Latvijā vilcienu sastāvs atgriezies bez kravas, tomēr it kā tukšajos vagonos slēptā veidā ievests miljoniem kontrabandas cigarešu, kas valstij radījis zaudējumus nenomaksāto nodokļu veidā vismaz miljona eiro apmērā, jaunus faktus par nule kā likvidēto kontrabandas shēmu atklāj Valsts robežsardzes (VRS) Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Guntis Pujāts.

Sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienībām novembra beigās apturēta organizēta noziedzīga grupējuma darbība, izņemti kopumā 8,6 miljoni kontrabandas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes marķējumu. Starptautiskais kontrabandistu grupējums pēc rūpīgi izplānotas shēmas, izmantojot dzelzceļa kravas pārvadājumus, ilgstoši nodarbojies ar liela daudzuma kontrabandas cigarešu ievešanu un tirdzniecību Latvijā.

"Uzņēmums uz Baltkrieviju eksportēja Latvijā ražotus būvmateriālus, bet atpakaļ uz Latviju ceļoja tukši vagoni. Arī aizturēšanas dienā uzņēmējs gatavojās vagonos kraut nākamo eksportam paredzēto kravu. Šķietami viss bija kārtībā - eksportējošs uzņēmums, eksportē Latvijā ražotu preci, veicina valsts ekonomikas izaugsmi. Tomēr šī legālā biznesa aizsegā pastāvēja vērienīga cigarešu kontrabandas shēma, un viss liecina, ka bizness speciāli bija būvēts tā, lai radītu mazāk aizdomu un no Baltkrievijas atgrieztos "tukši" vagoni. Kravas vilcienu sastāvā divos vagonos bija izveidotas dubultsienas, kas piepildītas ar kontrabandas cigaretēm," norāda G. Pujāts.

Viņš uzsver, ka šī shēma tiesībsargiem bija jaunatklājums, kas iecirtīs robu cigarešu kontrabandas rūpalā. Pirmos rezultātus pēc atklātās dzelzceļa kontrabandas shēmas ilgi nebija jāgaida - Indras robežkontroles punktā ir sekojusi vēl viena aizturēšana, kad robežsargi sadarbībā ar muitniekiem kravas vilcienā atklājuši vēl vienu vagonu, kas darbojies pēc iepriekš minētās shēmas. Tāpat atklāti vēl divi vagoni, kuros iebūvētās dubultās sienas slēptuves jau tikušas izjauktas.

Atklātā kontrabandas krava - 8,6 miljonu kontrabandas cigarešu - valstij būtu nodarījusi zaudējumus miljoniem eiro nenomaksātu nodokļu veidā. G. Pujāts skaidro, ka šādas kravas grupējums veda 2-4 reizes mēnesī. Cik ilgi un kādos apmēros kopumā shēmas rezultātā Latvijā pa dzelzceļu ievestas kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas, tas tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā. "Grupējumā darbojās Lietuvas un Baltkrievijas pilsoņi. Grupējuma dalībnieki ir apcietināti, un noziedzīga shēma izjaukta uz ilgu laiku," apgalvo VRS Galvenās pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks.

VID Muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess. Aizturēti un apcietināti 1982.gadā un 1990.gadā dzimuši Lietuvas pilsoņi un 1992., 1987. un 1983.gadā dzimuši Baltkrievijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!