Piektdien tiesa Francijas austrumu pilsētā Strasbūrā piesprieda trīs gadus ieslodzījumā mākslas darbu zaglim, kurš aplaupījis galerijas un muzejus visā Eiropā.
33 gadus vecais francūzis Stefans Braitvīzers atzinies, ka laika posmā no1995.gada līdz 2001.gadam septiņās Eiropas valstīs nozadzis 239 mākslas darbus, no kuriem daži tiek uzskatīti par nenovērtējamiem, un viņš jau notiesāts ar četru gadu cietumsodu Šveicē par 69 mākslas darbu nozagšanu šajā valstī.

2004.gada jūlijā viņš tika izdots Francijai.

Tomēr Braitvīzers tika apsūdzēts tikai par 20 mākslas darbu zādzību Francijā, kā arī par divu Dānijā un vienu Austrijā laikā no 1999.gada līdz 2001.gadam. Francijas likumi neļauj Braitvīzeru apsūdzēt par vēl citu 50 mākslas darbu zādzību Francijā.

18 mēneši ieslodzījumā tika piespriesti arī viņa bijušajai draudzenei, taču 12 mēnešu cietumsoda izciešana viņai tika atlikta, jo viņa bija atdevusi daļu nolaupīto mākslas darbu.

Pašam Braitvīzeram no piespriestā cietumsoda atlikta desmit mēnešu izciešana.

Piektdien uz dažām stundām tiesa bija spiesta atlikt procesu, jo Braitvīzers naktī bija mēģinājis pakārties savā kamerā, taču kameras biedrs to pamanījis un atsaucis cietumsargus.

"Pēc vakar notikušā es neesmu gluži es pats," tiesai teica apsūdzētais.

Prokurors atzina, ka Braitvīzers patiesi mīl mākslu, taču vienlaikus nosauca viņu par "savtīgu plēsoņu" un "gandrīz apsēstu".

"Zaglis paliek zaglis..., vai viņš nolaupa automašīnas, vai arī mākslas [darbus]," teica prokurors.

Braitvīzers vienmēr ir apgalvojis, ka viņš zadzis savas pret mākslu izjustās kaisles mudināts un ka viņš ņēmis tikai to, kas bijis atbilstošs viņa kolekcijai. Apsūdzētais arī uzsvēra, ka viņš nekad nav guvis peļņu no savas noziedzīgās darbības.

No gandrīz 240 nozagtajiem mākslas darbiem atgūti ir tikai 112, pie kam daudzi no tiem - bojāti.

Tiesāta tiek arī Braitvīzera 53 gadus vecā māte Mirēla Stengela. Viņa apsūdzēta par dēla sazagto vairāk nekā 200 mākslas darbu iznīcināšanu, kad viņš tika arestēts Šveicē.

Vairāk nekā 100 antīki priekšmeti, tādi kā vāzes un vīraka kūpināmie trauki, tika atrasti kanālā netālu no viņu mājas Ešencvilerā, un Stengela arī atzinās, ka daudzus mākslas darbus sadauzījusi ar āmuru. Iznīcināto mākslas darbu vērtība pārsniedz vairāk nekā 1,4 miljardus dolāru.

Joprojām nav atrasti nenovērtējami tādu mākslinieku kā Vato, Dirē un Bušē darbi, kuru nozagšanā Braitvīzers ir atzinies.

Braitvīzera advokāti paziņoja, ka viņi spriedumu nepārsūdzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!