Irāna un Sīrija, kurām ir domstarpības ar Vašingtonu, trešdien paziņoja, ka tās veidos kopīgu fronti, lai stātos pretī izaicinājumiem un draudiem.
"Mēs esam gatavi palīdzēt Sīrijai stāties pretī draudiem," pēc tikšanās ar Sīrijas premjerministru Nadži al Otari Teherānā paziņoja Irānas viceprezidents Mohamads Reza Arefs.

Viņš norādīja, ka Irāna būs gatava palīdzēt Sīrijai ASV uzbrukuma gadījumā.

"Irāna un Sīrija jau daudzus gadus ir cieši sabiedrotie un mēs esam gatavi palīdzēt Sīrijai, kā vien spējam," sacīja Arefs, nepaskaidrojot sīkāk, kāda veida palīdzība tā varētu būt.

Otari uzsvēra, ka, ņemot vērā saspīlējumu reģionā un ASV draudus pret abām valstīm, Sīrijai un Irānai ir jāapvieno spēki pret ASV.

"Šī tikšanās, kas notiek šajā delikātajā laikā, ir svarīga it īpaši tāpēc, ka Sīrija un Irāna saduras ar vairākiem izaicinājumiem, un ir nepieciešams veidot kopīgu fronti," viņš pavēstīja.

Abi līderi apspriedīsies arī par ekonomiskās sadarbības veicināšanu starp abām valstīm.

ASV otrdien izsauca savu vēstnieku Sīrijā uz steidzamām konsultācijām, tādējādi apliecinot savu dziļo neapmierinātību ar Damasku pēc bijušā Libānas premjerministra Rafika al Hariri nogalināšanas pirmdien.

ASV amatpersonas pavēstīja, ka tās apsverot iespēju noteikt Sīrijai sankcijas par atteikšanos izvest savus 14 tūkstošus karavīru no Libānas un sakarā ar ASV valdošo uzskatu, ka Sīrija atļauj palestīniešu kaujiniekiem un Irākas nemierniekiem darboties no savas teritorijas.

Gan atzīstot, ka viņi nezina, kas vainojams Hariri noslepkavošanā, ASV pārstāvji apgalvo, ka Sīrijas militārā klātbūtne un politiski ietekmīgā loma ir vainojama Libānas nestabilitātē. Sīrija noraida apsūdzības terorisma atbalstīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!