Ķīnas amatpersonas ir atklājušas likumprojekta pret atdalīšanos punktus, kuros teikts, ka ir pieļaujama bruņota spēka lietošana, lai kavētu Taivānas mēģinājumus pasludināt savu neatkarību, ziņo ārvalstu prese.
Šis likums ir izraisījis nemieru Taivānā, ASV un Japānā, taču diplomāti un analītiķi apgalvo, ka likums ir kopumā tēmēts uz miermīlīgiem paņēmieniem, un bruņota spēka lietošana ir pēdējais iespējamais variants.

Pekina ir paziņojusi par savu kontroli pār Taivānu kopš Ķīnas pilsoņu kara 1949.gadā, un ir draudējusi veikt uzbrukumu demokrātiskajai salai ar tās 23 miljoniem iedzīvotāju, ja tā paziņotu par neatkarīgas valsts izveidošanu.

Likumā teikts, ka nemiermīlīgu paņēmienu izmantošana būtu pieļaujama “nopietnu incidentu gadījumā”, piemēram, ja Taivāna paziņotu par savu atdalīšanos no Ķīnas vai arī būtu izsmeltas visas iespējas panākt mierīgu atkalapvienošanos, paziņoja parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Vangs Žaguo.

“Līdz šim mums vēl ir nelielas cerības par mierīgu atkalapvienošanos, un mēs centīsimies izmantot visus iespējamos paņēmienus, nevis attiekties no šīs idejas pavisam,” teica Vangs.

Taivānas valdībā šis paziņojums ir izraisījis lielu nepatiku, informē Reuters. “Komunistiskā Ķīna cenšas izmantot šo likumu, lai traucētu mūsu neatkarības iegūšanas procesu. Tas ir izraisījis saspīlējumu šajā reģionā, un mēs izsakām savus protestus,” saka Čiu Taišans, Attiecību ar Ķīnu padomes viceprezidents.

Taivānas prezidents Čens Šuibians ir nosaucis likumu par lielāko draudu stabilitātei reģionā. Svētdien protesta gājienos piedalījās tūkstošiem Taivānas iedzīvotāju.

ASV, kas ir salas lielākais ieroču piegādātājs, un Japāna ir izteikušas bažas par arvien pieaugošo spriedzi reģionā. Ķīnas ārlietu ministrs Li Džaoksins, kurš otrdien pārrunāja Taivānas jautājumus ar ASV valsts sekretāri Kodolīzu Raisu, paziņoja, ka šis likums ir tikai un vienīgi Ķīnas darīšana.

“Tas ir iekšlietu jautājums, mūsu iekšējā lieta,” viņš teica žurnālistiem. “Nevienam ārējam spēkam nav tiesību iejaukties šī likuma izskatīšanā. Mums, ķīniešiem, ir pietiekamas zināšanas, lemtspēja, prasmes un pārliecība, lai veicinātu apvienošanos un aizsargātu savas valsts suverenitāti un teritoriālo integritāti.”

Taču Ķīnas piedāvātais likums neietver sevī tikai draudus. Tā ietvaros tiktu veicināta reģiona ekonomiskā attīstība un sadarbība, realizēta tiešā tirdzniecība un veidotas tiešās transporta līnijas starp Ķīnu un Taivānu, kas būtu izdevīgas abām pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!