ASV prezidents Džordžs Bušs atzinis, ka par Baltijas valstu likteni ir atbildīgas arī Rietumvalstis. To viņš pirms izlidošanas uz Latviju teicis, atbildot uz Krievijas televīzijas kanāla NTV žurnālista jautājumu.
NTV žurnālists ASV prezidentam jautāja, kāpēc tikai Krievija tiek uzskatīta par atbildīgu par Austrumeiropas un Baltijas valstu likteni pēc Otrā pasaules kara, ja par Eiropas sadalīšanu ietekmes sfērās lēma visu trīs sabiedroto lielvalstu - Krievijas, ASV un Lielbritānijas - toreizējie līderi Jaltas konferencē 1943.gadā.

Uz to Bušs atbildēja: "Tas ir ļoti pamatots jautājums. Protams, šis lēmums tika pieņemts kara beigās, un es uzskatu, ka galvenā problēma bija tā, ka Baltijas valstīm nācās dzīvot zem tās varas, kuru tās pašas neizvēlējās. Taču nav jēgas tagad apspriest to, kad trīs līderi pieņēma šo lēmumu. Tādējādi ne tikai krievi ir vēstures sliktie zēni."

Savukārt atbildot uz Krievijas televīzijas pārstāvja apgalvojumu, ka Maskavu satrauc nacionālo minoritāšu situācija Baltijas valstīs un "neonacisma pieaugums šajā reģionā", Bušs teica: "Vizītes laikā Baltijā es obligāti runāšu par to, cik svarīgi ir pieturēties pie demokrātijas principiem."

"Nedrīkst aizmirst, ka demokrātija ir uzmanība pret mazākuma tiesībām, jo īstai demokrātijai ir jārēķinās ar mazākuma interesēm. Tās ir obligāti jāuzklausa," piebilda ASV prezidents.

Uz NTV žurnālista pieminēto ieceri 8.maijā atklāt pieminekli, pieminot igauņu leģiona 20.divīzijas karavīrus, Bušs reaģēja ar šādiem vārdiem: "Kas attiecas uz šādu attieksmi pret nacismu, tad tāda attieksme nav pieļaujama (..). Mēs taču uzvarējām karā un negribam, lai nacisms atgrieztos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!