Helsinki izteikuši Maskavai prasību "pārtraukt Somijas gaisa telpas pārkāpšanu", trešdien paziņoja Somijas valdība.
Valdības paziņojums izplatīts pēc prezidentes Tarjas Halonenas tikšanās ar kabineta ārlietu un drošības komiteju, kad tika apspriesta Krievijas atbilde uz iepriekšējiem Helsinku protestiem.

Maskava noliedza Somijas gaisa telpas pārkāpumus, neskatoties uz detalizētajiem datiem par šādiem incidentiem, kas Krievijai tika nodoti kopā ar 29.aprīļa notu.

Turpmāk, visticamāk, Somija informāciju par gaisa telpas pārkāpumiem padarīs publiski pieejamu, paziņoja ārlietu ministrs Erki Tuomioja.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Helsinki apsveic Maskavas solījumu "uzlabot tās praksi attiecībā uz lidojumu precizitāti".

Kopš pagājušā gada oktobra Somija ir konstatējusi 11 savas gaisa telpas pārkāpumus, kuri galvenokārt notikuši virs Somijas jūras līča un kuros bijušas iesaistītas Krievijas lidmašīnas, kas dodas uz Kaļiņingradas anklāvu.

Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā premjerministrs Mati Vanhanens apspriedīs šo problēmu savas vizītes laikā Maskavā, tiekoties ar savu Krievijas kolēģi Mihailu Fradkovu.

Vienlaikus Tuomioja intervijā somu raidorganizācijai YLE pauda pārliecību, ka gaisa telpas pārkāpumu jautājums neietekmēs Krievijas prezidenta Vladimira Putina šogad paredzēto vizīti Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!