Krievijas dabasgāzes monopolists "Gazprom" gatavojas izvērst savu darbību naftas ieguvē. Šāds solis tiek sperts īstenojot kompānijas plānus, kas paredz "Gazprom" kļūšanu par vienu no vadošajām enerģētikas kompānijām pasaulē, piektdien kompānijas akcionāru sapulcē paziņoja "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers.
Vairāku miljardu dolāru vērtās investīcijas palīdzēs kompānijai pārorientēties no gāzes ieguves un likt galveno uzsvaru uz naftas rūpniecību. Kompānija "Gazprom" ir ieinteresēta iesaistīties trīs lielos naftas atradņu apguves projektos Sahalīnas salas piekrastē Krievijas Tālajos Austrumos, norādīja Millers.

Šobrīd naftas ieguves projektos šajā reģionā ir iesaistītas tādas starptautiskas naftas kompānijas kā "Royal Dutch/Shell", "ExxonMobil" un "Chevron".

"Gazprom" akcionāri kompānijas akcionāru sapulcē arī pieņēma rezolūciju saistībā ar "Gazprom" akciju tirdzniecības liberalizāciju. Tuvākajā laikā "Gazprom" akciju tirdzniecība bez jebkādiem ierobežojumiem tiks uzsākta arī ārvalstīs.

"Gazprom" konsolidētā tīrā peļņa pēc Krievijas grāmatvedības standartiem pagājušajā gadā sasniedza 200,686 miljardus rubļu (4,05 miljardus latu). 2003.gadā "Gazprom" tīrā peļņa bija 170,877 miljardi rubļu (3,45 miljardi latu), un 2004.gadā koncerna peļņa ir palielinājusies par 17%.

Uzņēmuma apgrozījums pērn pieauga līdz 1,01 triljonam rubļu (20,04 miljardiem latu), salīdzinot ar 840,391 miljardu rubļu 2003.gadā. Savukārt "Gazprom" pārvaldes izdevumi pērn sasniedza 64,679 miljardus rubļu (1,3 miljardus latu), salīdzinot ar 51,312 miljardiem 2003.gadā.

"Gazprom" ir pasaulē lielākā dabasgāzes ieguves kompānija. Gāzes ieguvē un transportēšanā Krievijā uzņēmumam ir dabiskais monopolstāvoklis.

Tā galvenie darbības virzieni ir gāzes iespējamo atrašanās vietu ģeoloģiskā izpēte, gāzes ieguve, transportēšana, pārstrāde un realizācija. Krievijas valstij šobrīd pieder 38,7% kompānijas "Gazprom" akciju.

"Gazprom" ir lielākās dabasgāzes rezerves pasaulē. Tās apstiprinātās rezerves sasniedz 28,1 triljonu kubikmetru, kas veido 16% no apstiprinātajām pasaules dabasgāzes rezervēm un gandrīz 60% no Krievijas rezervēm.

Pagājušajā gadā "Gazprom" ieguva 545 miljardus kubikmetru dabasgāzes, kas ir par 4,8 miljardiem kubikmetru vairāk nekā 2003.gadā. Kompānijas gāzes ieguve pērn veidoja apmēram 90% no kopējā Krievijas un gandrīz 25% no kopējā pasaules dabasgāzes ieguves apjoma.

Uzņēmumam piederošie maģistrālie gāzes vadi ietilpst Krievijas vienotajā gāzes apgādes sistēmā (ESG), kas ir pasaulē lielākā gāzes transportēšanas sistēma. Tās kopējais garums sasniedz vairāk nekā 150 000 kilometru. "Gazprom" uzņēmumu grupā ietilpst 161 gāzes izplatīšanas organizācijas, kuras apkalpo 76% no Krievijas gāzes izplatīšanas cauruļvadu kopējā apjoma un nodrošina 58% patērējamās gāzes piegādes 75% Krievijas apdzīvoto vietu.

Kā ziņots, "Gazprom" īpašumā ir 34% AS "Latvijas gāze" akciju kapitāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!