G8 dalībvalstu samita laikā Glenīglsā notiks lielākā Apvienotās Karalistes policistu mobilizācija, kāda pieredzēta iepriekš, informē ārvalstu prese.
Teritorijā ap Edinburgu būs izvietoti aptuveni 10 600 policistu, un viņi ir gatavi pārraudzīt pirmdien paredzēto anarhistu protesta gājienu, raksta BBC.

Savukārt aptuveni 100 sētniekiem bija jādodas ielās, lai sakoptu Edinburgu pēc sestdien notikušā gājiena, kurā piedalījās aptuveni 225 000 cilvēku, tādējādi protestējot pret nabadzību pasaulē.

Protesta akcija notika kampaņas “Padarīsim nabadzību par vēsturi” ietvaros, kamēr visā pasaulē mūziķi uzstājās labdarības koncertos “Live 8”.

Gājiena dalībnieki aicināja pasaules attīstītāko valstu līderus samita laikā dot solījumu cīnīties pret nabadzību Āfrikā.

Policisti jau ir izteikuši atzinību lielajam cilvēku pūlim par spēju neizraisīt sadursmes un nesaskaņas, kā arī organizatoriem par “pedantisku plānošanu un sadarbību”.

Problēmas varētu radīt pirmdien paredzētais anarhistu gājiens Edinburgas centrā, kurā plāno piedalīties līdz pat 10 000 cilvēku.

Svētdien aktieris Jūens Makgregors atklāja arī trīs dienu ilgo jauniešu G8 samitu, kuru organizē “Unicef”.

Jaunie delegāti no visas pasaules tikšanās laikā izstrādās ziņojumu par to, kas, viņuprāt, samita laikā būtu jāpārspriež pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem.

Savukārt ASV prezidents Džordžs Bušs jau ir paziņojis, ka negatavojas samita laikā atbalstīt jebkādus Kioto protokolam līdzīgus vides aizsardzības līgumus, kas saistīti ar pārmaiņām klimatā.

Tā vietā viņš ir gatavs iesaistīties projektos, kuros klimata izmaiņas tiek novērstas ar jaunu tehnoloģiju palīdzību.

Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, kurš būs samita priekšsēdētājs, plāno tā laikā panākt vienošanos par palīdzību Āfrikas iedzīvotājiem un klimata maiņas novēršanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!