Vācija, Japāna, Brazīlija un Indija trešdien ir iesniegušas Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālasamblejai rezolūciju, kurā lūgts paplašināt 15 dalībnieku lielo Drošības Padomi līdz 25 biedriem, cerot uz balsojumu par šo jautājumu jau nākamajā nedēļā, informē ārvalstu mediji.
Valstis, kas cer uz pastāvīgām vietām paplašinātajā padomē, ir pazīstamas kā “četru valstu apvienība” jeb G-4 (Group of Four), raksta Reuters. Tās vēlas, lai padomē būtu par sešām pastāvīgajām vietām bez veto tiesībām vairāk, un vēl papildus tiktu izveidotas četras jaunas vietas, kas tiek piešķirtas rotācijas kārtībā.

“G-4 valstis vēlas, lai sarunas par šo priekšlikumu ANO Ģenerālasamblejā sāktos jau nākamajā nedēļā,” savā paziņojumā raksta Japāna.

Japānas pārstāvis ANO ziņo, ka tagad rezolūcijas teksts ir jāpārtulko visās ANO oficiālajās valodās, lai to varētu izdalīt 191 Ģenerālasamblejas loceklim.

Šonedēļ notikušajā Āfrikas Savienības sammitā tika spriests par iespēju iesniegt pašiem savu rezolūciju, taču “Āfrikas valstis ir arī gatavas meklēt sadarbības iespējas,” saka G-4 pārstāvis.

Tiek paredzēts, ka G-4 valstis pārrunās turpmāku sadarbību ar Āfrikas Savienības pārstāvjiem šīs nedēļas G8 valstu līderu sanāksmē Skotijā.

Bez Āfrikas 53 balsīm G-4 rezolūcija neiegūs nepieciešamās 128 balsis jeb divas trešdaļas no visu Ģenerālasamblejas locekļu balsīm.

Ģenerālsekretārs Kofi Annans vēlas, lai lēmums tiktu pieņemts līdz ANO pasaules sammitam šī gada septembrī, jo, pēc viņa domām, pagaidām Padomes sastāvs ataino varas sadalījumu, kāds tas bija 1945.gadā.

Pašlaik pieciem no Padomes locekļiem – ASV, Francijai, Lielbritānijai, Krievijai un Ķīnai – ir pastāvīgās vietas ar veto tiesībām, bet pārējās vietas, tajā skaitā trīs Āfrikai, tiek piešķirtas valstīm rotācijas kārtībā ik pēc diviem gadiem.

Ķīna nevēlas piešķirt pastāvīgu vietu Japānai. ASV nevēlas pieļaut vairāk kā piecu jaunu pastāvīgu un nepastāvīgu vietu izveidi. Lielbritānija un Francija atbalsta G-4 valstu centienus, savukārt Krievijas nostāja vēl ir neskaidra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!