To ārvalstu studentu skaits, kurus interesē studijas Dānijā, ir sasniedzis visu laiku augstāko rādītāju.
Kad sāksies rudens semestris, 9% studentu būs ārvalstnieki jeb par 30% vairāk nekā 2002.gadā, ziņo Dānijas laikraksts "Politiken".

Šis pieaugums nozīmē, ka puse studentu 30 studiju programmās būs ārvalstnieki. Desmit studiju programmas ziņo, ka tajās mācās gandrīz tikai ārvalstu studenti vien.

Visvairāk ārvalstu studentu ir Roskildes universitātē, kas daudzus kursus piedāvā angļu valodā. Universitāte ziņo, ka šogad tajā mācīsies par 80% vairāk ārvalstnieku nekā pagājušajā gadā.

Vairākums ārvalstu studentu ierodas no Ķīnas, atsaucoties uz universitātes aktīvo reklāmas kampaņu šajā valstī.

Arī citās universitātēs lielu daļu studentu veido ārvalstnieki, kas mācās angļu valodā. 95% studentu, kas apmeklē angļu valodas nodarbības dabzinātņu fakultātēs, ir ārvalstnieki. Sociālajās zinātnēs viņi veido 39% no visiem angļu valodas kursu apmeklētājiem.

Daži politiķi kritizē universitātes par pārliecīgu centību ārvalstu studentu piesaistīšanā šogad. Valdības programma, kas nodrošina katram studentam 77 000 Dānijas kronu (7250 latu) subsīdiju gadā, beidzas šogad.

Roskildes universitātes rektors tomēr noliedz šos apgalvojumus. "Mēs piedāvājam angļu valodas kursus galvenokārt dāņu studentiem. Dānijas universitātēm ir svarīgi uzņemt ārvalstu studentus, jo tas padara starptautiskas mūsu mācību iestādes," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!