Foto: AP/Scanpix/LETA

Nīderlandes politiķis Gērts Vilderss ir atteicies no centieniem kļūt par premjerministru, neskatoties uz viņa partijas uzvaru 2023. gada vēlēšanās, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Es varu kļūt par premjerministru tikai tad, ja VISAS koalīcijas partijas to atbalsta. Tas tā nebija," politiķis rakstīja platformā "X", kas agrāk bija zināma kā "Twitter".

Viņa vadītā "Brīvības partija" (PVV) pagājušajā gadā ieguva visvairāk balsu, taču, lai izveidotu koalīciju, tai bija nepieciešams citu politisko spēku atbalsts. Sarunas ar vēl trim partijām par jaunās valdības izveidi turpinās. Sarunvedējam, kas vada pēdējo sarunu kārtu, kas noslēdzās otrdien, ceturtdien jāprezentē savs ziņojums parlamentā.

"Es vēlētos labēji noskaņotu [ministru] kabinetu. Mazāk patvēruma un imigrācijas. (..) Mīlestība pret savu valsti un vēlētāju ir liela un svarīgāka par manu pozīciju," trešdien pauda Vilderss.

60 gadus vecais Vilderss vairākus mēnešus ir pavadījis sarunās ar centriski labējo VVD, "Jauno sociālo līgumu" (NSC) un BBB zemnieku partijām, lai mēģinātu izveidot koalīcijas valdību. Šo trīs partiju līderi šonedēļ uzstāja, ka vienīgais veids, kā viņi būtu gatavi virzīties uz priekšu, būtu tad, ja visi četri partiju līderi piekristu neuzņemties kādu lomu valdībā, ziņo Nīderlandes sabiedriskā raidorganizācija NOS.

Šobrīd nav skaidrs, vai iesaistītās partijas ir spējušas vienoties par kādu citu kandidātu premjerministra amatam. Ceturtdien gaidāmas arī parlamenta debates par šo jautājumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!