Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Armēnija var nonākt karā pret Azerbaidžānu, ja nepiekāpsies un neatdos četrus Azerbaidžānas ciemus, ko Erevāna kontrolējusi kopš deviņdesmito gadu sākuma, otrdien publicētā video sacīja armēņu premjerministrs Nikols Pašinjans, kuru citē aģentūra "Reuters".

Pašinjans pirmdien runāja ar iedzīvotājiem pierobežas rajonos Armēnijas ziemeļos, Tavušas reģionā, kas atrodas netālu no virknes pamestu azerbaidžāņu ciematu, kurus Erevāna kontrolē kopš 90. gadu sākuma.

Četri ciemati, kas ir bijuši neapdzīvoti vairāk nekā 30 gadus, ir stratēģiski vērtīgi Armēnijai, jo tie atrodas uz galvenā ceļa starp Erevānu un Gruzijas robežu.

Azerbaidžāna ir paziņojusi, ka tās zemju atgriešana, kas ietver arī vairākus sīkus anklāvus, kurus pilnībā ieskauj Armēnijas teritorija, ir nepieciešams priekšnoteikums miera līguma noslēgšanai. Šāda vienošanās izbeigtu trīs gadu desmitus ilgušo konfliktu par Kalnu Karabahas reģionu, kuru Baku spēki atguva pagājušā gada septembrī.

Ziņu aģentūra citēja Pašinjanu, kurš viņa valdības izplatītajā videoklipā stāstīja iedzīvotājiem, ka nespēja panākt kompromisu par strīdus teritorijām var izraisīt karu ar Azerbaidžānu "līdz nedēļas beigām". "Es zinu, kā šāds karš beigtos," viņš piebilda.

Erevāna piedzīvoja lielu sakāvi pagājušā gada septembrī, kad Baku spēki zibenīgā ofensīvā atguva Kalnu Karabahu, liekot gandrīz visiem šī reģiona aptuveni 100 000 etnisko armēņu bēgt uz Armēniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!