Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien vizītes laikā ostas pilsētā apsolīja veikt "bezprecedenta operāciju" pret narkotiku kontrabandu Marseļā, raksta "France24".

Francijas dienvidu pilsētu aizvadīto mēnešu laikā skāruši vairāki vardarbīgi incidenti, kas saistīti ar dažādu narkodīleru grupējumu darbībām. Daži no incidentiem rezultējušies arī ar slepkavībām.

"Marseļā un citās Francijas pilsētās mēs esam uzsākuši bezprecedenta operāciju, lai apturētu narkotiku kontrabandu un nodrošinātu republikas kārtību," Makrons rakstīja platofrmā "X", agrāk zināma kā "Twitter". Šos komentārus viņš pauda pēc ierašanās pilsētā, lai atzīmētu operācijas sākšanu, kas, saskaņā ar preses ziņojumiem, paredz tūkstošiem policistu mobilizāciju.

Makrons sāka savu vizīti ar pastaigu pilsētas Lakastelānas rajonā, stāstot iedzīvotājiem vienā no vissmagāk cietušajām pilsētas apkaimēm, ka operācija "ilgs vairākas nedēļas".

"Mērķis ir mēģināt iznīcināt [narkotiku tirdzniecības] tīklus un tirgoņus un likt aiziet tiem cilvēkiem, kuri padara jūsu dzīvi neiespējamu," izteicās prezidents. Kā vēsta laikraksts "Le Figaro", katru nedēļu Marseļā un apkārtējos rajonos tiks mobilizēti 4000 policistu. Ir identificēti aptuveni 170 "mērķi".

Sadursmes par ienesīgo darījumu noslēgšanas punktu kontroli Marseļā sasniedza jaunus rekordus 2023. gadā, un 49 cilvēki gāja bojā, galvenokārt ar narkotiku tirdzniecību saistītās slepkavībās. Savukārt vēl 123 cilvēki tika ievainoti. Četriem no nogalinātajiem nebija nekādas saistības ar narkotiku kariem, un viņi nejauši nokļuva krustugunīs.

Francijas varasiestāžu kampaņa sākās pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Marokā tika arestēts iespējamais lielas narkotiku bandas līderis no Marseļas. 33 gadus vecais Fēlikss Bingui tika aizturēts ostas pilsētā Kasablankā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!