Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Francija ir kļuvusi par pirmo valsti pasaulē, kas savā konstitūcijā iekļāvusi tiesības uz abortu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pirmdien, 4. martā, Francijā parlamentārieši nobalsoja par labojumiem valsts 1958. gada konstitūcijā, lai nostiprinātu sievietēm "garantēto brīvību" veikt abortus. Iniciatīva tika atbalstīta ar 780 balsīm par, savukārt 72 parlamentārieši balsoja pret.

Prezidents Emanuels Makrons šo soli raksturoja kā "franču lepnumu", kas raidījis "universālu vēstījumu". Balsojuma rezultāti izraisījuši ilgstošas ovācijas likumdevēju vidū.

Tomēr pretabortu aktīvistu grupas ir asi kritizējušas šo lēmumu.

Īsi pirms balsojuma Francijas premjerministrs Gabriels Atāls, uzrunājot parlamentu, uzsvēra, ka tiesības uz abortu joprojām ir apdraudētas un "lēmumu pieņēmēju želastībā": "Mēs nosūtām vēstījumu visām sievietēm: jūsu ķermenis pieder jums, un neviens nedrīkst izlemt jūsu vietā."

Īsi pēc balsojuma, ko Parīzē vērot bija sapulcējies arī liels cilvēku pūlis, Eifeļa tornis tika izgaismots svētku noskaņās ar vēstījumu: "Mans ķermenis, mana izvēle" ("My Body My Choice"). Vēstījums bieži tiek saistīts ar aktīvistu kustību, kas iestājas par ķermeņa autonomiju un izvēles brīvību.

Vēsturisko soli ierosinājis pats Makrons, lai novērstu iespējamu abortu tiesību ierobežošanu, kāda pēdējos gados novērota ASV. Tomēr kritiķi norāda, ka, lai gan izmaiņas pašas par sevi nav nepareizas, tās šajā gadījumā ir bijušas nevajadzīgas. BBC ziņo, ka Makrons ir apsūdzēts mēģinājumos izmantot šo mērķi, lai palielinātu savu popularitāti un viņa kreiso spēku sasniegumus.

Aborts Francijā ir likumīgs jau kopš 1975. gada, tomēr aptaujās atklājies, ka aptuveni 85% iedzīvotāju atbalstīja konstitūcijas grozījumus, lai aizsargātu tiesības pārtraukt grūtniecību. BBC uzsver, ka, lai gan vairākas citas valstis savās konstitūcijās iekļauj reproduktīvās tiesības, Francija ir pirmā valsts, kas skaidri norāda, ka tiesības uz abortu tiks garantētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!