Foto: Shutterstock

79 gadus pēc 2. pasaules kara Kanādā vēl joprojām aktīvisti cenšas atrast kara noziedzniekus, kuri kara laikā piedalījās nacistu zvērībās un holokaustā. Lai arī, visticamāk, teju visi viņi ir jau tai saulē, "nacistu mednieki" uzskata, ka tik un tā jācenšas noskaidrot katra atbildību, lai vismaz simboliski neviens nepaliktu nesodīts. Kā ilustrācija patiesības noskaidrošanas procesam ir stāsts par sievieti, kura 1941. gadā Lietuvā, iespējams, ir nogalinājusi ebreju bērnus, bet pēc kara patvērusies Kanādā.

Kanādiešu kriminoloģe Abija Korba pēdējos piecus gadus sadarbībā ar Simona Vīzentāla centra Kanādas nodaļu meklē un cenšas nodot tiesai nacistu noziedzniekus, kuri pēc 2. pasaules kara pārcēlās dzīvot uz Kanādu un kuru pastrādātie noziegumi līdz šim nav tikuši izmeklēti. Intervijā portālam "The Global News" viņa stāsta, ka laika paliek arvien mazāk, jo kopš 2. pasaules kara beigām ir pagājuši jau 79 gadi. Tomēr Korba, pētot Kanādas policijas 1990. gados veiktās izmeklēšanas dokumentus, joprojām atrod jaunus iespējamos aizdomās turamos, kuri tā arī nav stājušies tiesas priekšā. Viņa uzskata, ka patiesība ir jānoskaidro, pat ja aizdomās turamais ir jau miris.

Portālam "The Global News" viņa min piemēru par 1923. gadā dzimušo lietuviešu sievieti Joanu Klimaiti, kura uz Kanādu pārcēlās 1948. gadā. Holokausta piemiņas, pētniecības un izglītības centra "Yad Vashem" arhīvā glabājas holokaustā izdzīvojušās Dines Zises Flomas liecības. Viņa pirms 2. pasaules kara dzīvoja Lietuvas pilsētā Raseiņos, kas atrodas starp Šauļiem un Kauņu. 1945. gadā viņa aprakstīja, kā notika ebreju iznīcināšana Raseiņos. 1941. gada jūlija beigās

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!