Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas frontē situācija ir drūma un pastāv lieks risks, ka ukraiņu aizsardzība var sabrukt tur, kur okupantu ģenerāļi nolems koncentrēt savu gaidāmo uzbrukumu, raksta medijs "Politico".

Medijs norāda, ka par frontes krahu nesen brīdinājis pretrunīgi vērtētais miljardieris Īlons Masks. Uzņēmējs, atzīstot, ka Maskavai nav cerību iekarot visu Ukrainu, tomēr prognozēja, ka, jo ilgāk karš ritēs, jo vairāk teritorijas Krievija iegūs, kamēr sasniegs sarežģītu šķērsli – Dņepras upi. “Tomēr, ja karš turpināsies pietiekami ilgi, kritīs arī Odesa,” brīdināja Masks.

Ņemot vērā Maska nostāju un iepriekšējos izteikumus par Krievijas iebrukumu Ukrainā, piemēram, aicinot piekāpties Krievijas teritoriālajām prasībām, uzņēmējs netiek uzskatīts par Ukrainai draudzīgu un objektīvu komentētāju. Tomēr viņa brīdinājumi daudz neatšķiras no tā, ko pēdējās dienās teicis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzsvērts rakstā.

Zelenskis brīdināja, ka, ja ASV Kongresā iesprūdusī miljardiem vērtā palīdzības pakete Ukrainai netiks apstiprināta tuvākajā laikā, Kijivas spēkiem nāksies “atkāpties soli pa solim, ar maziem solīšiem”. Tāpat viņš brīdināja, ka dažām lielām pilsētām var draudēt krišana okupantu rokās. Ir acīmredzami, ka Zelenska brīdinājumi ir daļa no diplomātiskiem centieniem atbloķēt Ukrainas armijai tik nepieciešamo militāro palīdzību, skaidro medijs.

“Bet drūmā patiesība ir tāda, ka pat tad, ja palīdzību ASV Kongress apstiprina, ar masīvu pārapgādi var nepietikt, lai novērstu lielu sajukumu kaujas laukā,” secina “Politico”.

Medijs spriež, ka šāda neveiksme vēlēšanu kampaņas laikā ASV un Eiropā varētu Rietumos atjaunot vēlmi izdarīt spiedienu sākt miera sarunas, kas būtu acīmredzami izdevīgākas Krievijai, dodot Kremlim iespēju atsākt konfliktu sev vēlamā laikā.

“Tagad viss ir atkarīgs no tā, kur Krievija nolems virzīt savus spēkus uzbrukumā, kurš, kā sagaidāms, sāksies šajā vasarā. Pirmsuzbrukuma triecienu laikā – no Harkivas un Sumiem ziemeļos līdz Odesai dienvidos – Krievijas raķešu un dronu uzbrukumi pret infrastruktūru pēdējās nedēļās ir kļuvuši krietni biežāki. Ir grūti uzminēt, kur Krievija dos savu galveno triecienu,” teikts rakstā.

To, ka situācija ir drūma, atzīst arī “Politico” aptaujātie augsta ranga Ukrainas militāristi, kas dienējuši virspavēlnieka Valērija Zalužnija pakļautībā.

Virsnieki atklājuši, ka pastāv liels frontes līnijas sabrukuma risks vietā, kur okupantu ģenerāļi nolems koncentrēt savu uzbrukumu. Turklāt, pateicoties daudz lielākam skaitliskajam pārsvaram un vadāmajām aviobumbām, kas jau nedēļām grauj ukraiņu pozīcijas, krievi, visticamāk, spēs “iekļūt frontes līnijā un dažās vietās to sagraut”, atklājuši vārdā neminētie virsnieki.

“Pašlaik Ukrainai nekas nevar palīdzēt, jo nav tādu nopietnu tehnoloģiju, kas spētu Ukrainai kompensēt to milzīgo karavīru masu, ko Krievija, domājams, metīs pret mums. Mums nav šo tehnoloģiju un arī Rietumos to nav pietiekamā daudzumā,” “Politico” citē vienu no augsta ranga militārajiem avotiem.

Drūmo dinamiku pašlaik spēj mainīt tikai ukraiņu noturība un krievu virsnieku kļūdas, piemēram, tādas kā 30. martā notikušais tanku uzbrukums, kas beidzās ar okupantu 6. tanku pulka sagrāvi.

“Politico” sarunbiedri gan uzsver, ka paļauties uz Krievijas kļūdām nav stratēģija. Krievija mācās un pielāgojas, piemēram, “Storm Shadow” un SCALP raķešu uzbrukumi bijuši efektīvi īsu brīdi, un tā ir ar visiem ieročiem, kas parādās karalaukā. “Viņi nedod mums otru iespēju. Un viņiem tas izdodas,” rakstā citēts virsnieks.

“Neticiet ažiotāžai, ka viņi vienkārši met karaspēku noslaktēšanai gaļas mašīnā. Protams, arī to viņi dara, vēl vairāk palielinot sava pārspēka ietekmi, bet viņi arī mācās un pielāgojas,” papildina avots.

Runājot par Krievijas gatavoto uzbrukumu, “Politico” avoti paredz to vasaras beigās vai ātrāk.

“Mums ir ne tikai militārā krīze, bet arī politiskā. Krievija pašlaik vāc resursus un būs gatava sākt lielu uzbrukumu aptuveni augustā, iespējams, arī agrāk. Tikmēr Ukraina izvairās no lielas iesaukšanas,” stāsta viens no virsniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!