Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā izdevumam "Politico" paudis nopēlumu idejai par atteikšanos no teritorijām apmaiņā pret karadarbības izbeigšanu, uz ko atbilstoši avotu teiktajam grasoties uzstāt Donalds Tramps, ja viņš atgriezīsies Baltajā namā.

ASV laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz avotiem, kas ir pazīstami ar plānu, vēstīja, ka Tramps grasās vērst spiedienu uz Kijivu, lai piespiestu Ukrainu atteikties no daļas savu teritoriju, arī Krimas un Donbasa.

Zelenskis šādus plānus nodēvēja par primitīviem.

"Ja darījums ir, ka mēs vienkārši atdodam savas teritorijas, jo tieši šī ideja slēpjas aiz tās, tad tā ir ļoti primitīva ideja," sacīja Zelenskis.

"Man ir vajadzīgi ļoti nopietni argumenti. Man nav vajadzīga fantastiska ideja, man ir vajadzīga reāla ideja, jo uz kārts liktas cilvēku dzīvības," norādīja Ukrainas prezidents.

Jebkurš darījums, kas Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam vienkārši atdos teritorijas apmaiņā pret karadarbības pārtraukšanu, tikai pavērs iespēju jauniem krievu iekarošanas kariem nākotnē, brīdināja Zelenskis.

Miers, kas panākts sarunu ceļā, nedrīkst Putinam atstāt "nekādas iespējas savu plānu īstenošanai", sacīja Ukrainas prezidents.

Kemeronam neizdodas pārliecināt Trampu

Lielbritānijas ārlietu ministra Deivida Kemerona centieni pārliecināt ASV eksprezidentu Donaldu Trampu par labu Ukrainas palīdzības atbloķēšanai Savienoto Valstu Kongresā, pēc visa spriežot, cietuši neveiksmi, vēsta laikraksts "The Guardian".

Atbilstoši avīzes informācijai Kemeronam pat nav bijusi iespēja tikties ar Kongresa Pārstāvju palātas spīkeru Maiku Džonsonu, kas teorētiski var nodot balsošanai likumprojektu par palīdzības piešķiršanu.

Privātu vakariņu laikā Trampa Floridas rezidencē "Mar-a-Lago" Kemerons aicinājis Trampu atzīt - ASV interesēs ir, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins nesaņem balvu par Ukrainas zemju sagrābšanu.

Kemerons cerējis, ka Tramps dos signālu par kursa maiņu, vismaz atvieglojot viņam ceļu uz tikšanos ar Pārstāvju palātas spīkeru.

Kopīgajā preses konferencē Kemerons un ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens atkārtoja aicinājumu Kongresam atbloķēt palīdzību.

"Nākotnes paaudzes var raudzīties atpakaļ uz mums un teikt - vai mēs izdarījām pietiekami daudz, kad šo valsti bija sagrābis diktators, kas mēģināja ar spēku pārvilkt robežas? Vai mēs bijām ņēmuši vērā vēstures mācības? Un vai mēs izdarījām pietiekami," sacīja Kemerons.

Tomēr britu ministra argumenti - gan racionālie, gan emocionālie - atdūrušies pret cīņu par varu ASV Republikāņu partijas iekšienē, norāda "The Guardian".

Radikālie republikāņi, kas iestājas pret palīdzības sniegšanu Ukrainai, draud Džonsonam ar atstādināšanu no amata, ja viņš nodos balsošanai palīdzības paketi.

Trampa priekšvēlēšanu štābs pavēstīja, ka vakariņās ar Kemeronu runāts par tādiem jautājumiem, kā "gaidāmās ASV un Lielbritānijas vēlēšanas, politiskie jautājumi, kas ir saistīti ar breksitu, nepieciešamība NATO valstīm pildīt savas saistības attiecībā uz aizsardzības tēriņiem un slepkavošanas apturēšana Ukrainā".

ASV Valsts departaments piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.

Tādējādi Ukrainai tiks sniegts atbalsts, lai šo pretgaisa aizsardzības sistēmu uzturētu darba kārtībā, aizsargātu iedzīvotājus un kritiski svarīgo infrastruktūru.

"Ukrainai steidzami ir jāpalielina savas iespējas aizsargāties pret Krievijas raķešu triecieniem un Krievijas armijas gaisa triecienu jaudām," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Svētdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis no jauna aicināja Ukrainas partnerus nodrošināt Kijivai pretgaisa aizsardzības bruņojumu, cita starpā arī sistēmas "Patriot".

"Ir acīmredzami, ka nav pietiekami ar tiem pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, kas mums Ukrainā šobrīd ir," vakara videouzrunā sacīja prezidents.

"Pasaulē ir pretgaisa aizsardzības sistēmas, ar ko mums var tikt palīdzēts, vajadzīga tikai politiskā griba, lai šīs sistēmas tiktu nodotas Ukrainai," norādīja Zelenskis.

"Šobrīd sistēmām "Patriot" vieta ir tieši Ukrainā, lai pēc tam tās nevajadzētu pielietot kā minimums visā NATO austrumu flangā," sacīja Ukrainas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!