Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nu jau gandrīz gadu ilgušajā Sudānas konfliktā izmantoti arī Irānā ražoti bezpilota lidaparāti, kas armijai palīdzējuši mainīt kara gaitu cīņā pret paramilitārajiem "Ātrā atbalsta spēkiem" (RSF), ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz anonīmu avotu Sudānas armijā. Savukārt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) bēgļu aģentūra brīdina, ka joprojām katru dienu tūkstošiem cilvēku bēg no konflikta tā, it kā tas būtu sācies vakar.

Sudānas Bruņotie spēki (SAF) kara pirmajos mēnešos izmantojuši dronus, tomēr tie bijuši ievērojami vecāki. Līdz ar droniem izmantotas arī artilērijas baterijas un iznīcinātāji, tomēr tiem bijuši mazi panākumi centienos likvidēt RSF kaujiniekus, kas patvērušies Hartūmas apdzīvotajos rajonos un citās pilsētās, stāstījuši iedzīvotāji.

Aculiecinieki aģentūrai apgalvojuši, ka janvārī – deviņus mēnešus pēc konflikta sākuma – netālu no armijas bāzes Hartūmas ziemeļos sāka darboties daudz efektīvāki droni. "Reuters" sarunās uzzinājusi, ka droni, šķiet, uzraugot RSF kustību, mērķē uz viņu pozīcijām un precīzi nosaka artilērijas triecienus Omdurmanā. Arī RSF atzinuši, ka Omdurmanas teritorijā cietuši neveiksmes.

Sudānas armijas pārstāvis gan noliedzis, ka droni piegādāti pa tiešo no Irānas un atteicies komentēt, kā tie iegūti vai kādā skaitā. Avots skaidroja, ka, lai gan pagājušajā gadā atjaunota Sudānas un Irānas diplomātiskā sadarbība, oficiāla militārā sadarbība valstu starpā neesot atsākusies.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!