Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Irākas autonomajā reģionā Kurdistānā ir aizturēts migrantu kontrabandists ar iesauku Skorpions, kurš izsludināts meklēšanā vairākās Eiropas valstīs, pirmdien paziņoja vietējās varas iestādes.

"Pēc pamatīgas izmeklēšanas un izlūkošanas informācijas apmaiņas (..) Skorpions tika atrasts un aizturēts 12. maijā," paziņoja Kurdistānas drošības spēki.

Skorpions, kura īstais vārds ir Barzans Madžīds, tika aizturēts Suleimanijas pilsētā pēc Interpola pieprasījuma, sacīja drošības spēku preses sekretārs Salams Abdelhaleks.

"'Mēs viņu iztaujāsim un atbilstoši rīkosimies," viņš piebilda.

Britu telekanāla BBC veiktā žurnālistiskā izmeklēšanā "To Catch a Scorpion" ("Noķert Skorpionu"), kuras rezultāti publicēti pagājušonedēļ, Madžīds tika izsekots līdz Suleimanijai.

Intervijā BBC viņš pastāstīja, kā iesaistījies cilvēku kontrabandas biznesā 2016. gadā, kad Eiropa piedzīvoja masveidīgu migrantu pieplūdumu.

BBC šīs izmeklēšanas laikā infomēja par saviem atradumiem "varas iestādes Lielbritānijā un Eiropā".

BBC konstatēja, ka no 2016. līdz 2021. gadam "Skorpiona banda kontrolējusi lielu daļu cilvēku kontrabandas starp Eiropu un Lielbritāniju".

Lielbritānijā, Francijā un Beļģijā ir notiesāti 26 šīs bandas locekļi.

Tiesa Beļģijā ir aizmuguriski notiesājusi Madžīdu par cilvēku kontrabandu, un 2022. gada oktobrī viņam tika piespriests 10 gadu cietumsods.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!