Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans paziņojis, ka nav redzējis pierādījumus apgalvojumiem par Ķīnas letālu ieroču piegādēm Krievijai tās karā pret Ukrainu, ziņo medijs "Radio Free Europe/Radio Liberty" (RFE/RL).

Salivana komentārs seko Lielbritānijas aizsardzības ministra Grānta Šapsa paziņojumam, ka Ķīna piegādā Krievijai letālus ieročus karā pret Ukrainu. Ministrs sacīja, ka ASV un Lielbritānijas izlūkošanas dati liecina, ka Krievija un Ķīna sadarbojas kaujas aprīkojuma jomā.

ASV pārstāvis pret šo apgalvojumu iebildis, apgalvojot, ka Vašingtona nepiekrīt vērtējumam: "Mēs par to līdz šim neesam dzirdējuši. Es ar nepacietību gaidu sarunu ar Lielbritāniju, lai pārliecinātos, ka mums ir kopīgs darbības priekšstats."

Šapsa apgalvojumi, kas tika sniegti bez pierādījumiem vai sīkākām detaļām, likuši domāt, ka Pekina ir palielinājusi savu atbalstu Maskavai, nosūtot tai ieročus, munīciju un cita veida nāvējošu palīdzību, norāda medijs. Tomēr Salivana komentāri liecina, ka Vašingtonas rīcībā šāda informācija nav bijusi.

Bažas par to, ka Ķīna varētu Krievijai piegādāt letālus ieročus bijušas jau iepriekš, tomēr līdz šim tas neesot noticis, norādījis Salivans. Viņš piebilda, ka bažas bijušas par Pekinas dalību "nevis tieši dodot ieročus, bet nodrošinot ieguldījumu Krievijas aizsardzības rūpnieciskajā bāzē".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!