Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai piespiestu iedzīvotājus pamest Harkivu, Krievija varētu atkārtot stratēģiju, ko 2016. gadā izmantoja Sīrijas pilsētā Alepo, sagraujot infrastruktūru un sabombardējot civilos rajonus, uzskata Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksandrs Litvinenko.

Harkivā sliktākajā gadījumā Kremlis var atkārtot stratēģiju, ko 2016. gadā izmantoja Alepo, kur Krievijas gaisa spēki iznīcināja elektrības un ūdens apgādi un bombardēja slimnīcas un skolas, intervijā laikrakstam "The Wall Street Journal" sacīja Litvinenko.

Kā norāda izdevums, Alepo iedzīvotāju skaits samazinājās līdz trešdaļai no pirmskara līmeņa, pirms Sīrijas diktatora Bašara al Asada režīms atkaroja pilsētu opozīcijas spēkiem. "Viņi vienkārši padzina cilvēkus. To viņi vēlas praktizēt ap Harkivu," intervijā sacīja Litvinenko.

Viņš pieļauj, ka Krievijas stratēģija var mainīties, karam turpinoties. Litvinenko norādīja, ka kara pirmajās nedēļās Krievija iznīcināja Mariupoli daļēji tāpēc, ka nepareizi aprēķināja, cik grūti būs to ieņemt.

Krievijas diktators Vladimirs Putins pagājušajā mēnesī vizītē Ķīnā noliedza, ka Krievija plānotu ieņemt Harkivu. Viņš sacīja, ka ofensīvas mērķis ir izveidot buferzonu, lai aizsargātu pilsētas pie robežas no Ukrainas uzbrukumiem. Tomēr aprīlī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs izteicās, ka pilsētai bija svarīga loma tā dēvētās sanitārās zonas izveides plānos.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sacīja, ka Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā bija mēģinājums izmantot Rietumu militārās palīdzības kavēšanos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!