Fоtо: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ukraina ir neapmierināta ar reaktīvo iznīcinātāju F-16 pilotu apmācību tempiem, ceturtdien vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz avotiem.

Kijiva mudina ASV un citas valstis F-16 pilotu apmācības paātrināt.

Ukrainas amatpersonas uzskata, ka patlabanējā apmācību procesā netiek sagatavots pietiekams pilotu skaits, kas varētu lidot ar kaujas lidmašīnām, ko Kijiva drīzumā saņems militārās palīdzības veidā.

Saskaņā ar izdevuma avotu teikto, Ukraina vairākkārt ir paziņojusi, ka ir gatava nekavējoties nosūtīt 30 pilotus uz ASV, lai apmācītu viņus lidot ar F-16.

Tomēr Baltais nams ir informējis Kijivu par vietu trūkumu bāzē Arizonā un gatavību līdz septembra beigām apmācīt tikai 12 ukraiņu pilotus, norāda "Politico".

Arī ASV Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs Maiks Tērners mudinājis ukraiņu pilotu apmācības paātrināt.

Maijā viņš un citas amatpersonas nosūtīja vēstuli Pentagonam, pieprasot šim jautājumam piešķirt prioritāti, vēsta izdevums.

Savukārt Baltais nams atteikumu pieņemt 30 ukraiņu pilotus apmācībām pamatoja ar to, ka arī citas valstis ir rindā uz apmācībām darbam ar F-16 un ASV nevar pārkāpt savas saistības pret tām.

Arī citos F-16 pilotu apmācību centros Dānijā un Rumānijā trūkst mācību vietu, norāda "Politico" avoti.

Dānija, Norvēģija, Nīderlande un Beļģija plāno uz Ukrainu nosūtīt vairāk nekā 60 ASV ražotu iznīcinātāju, norāda izdevums.

Paredzams, ka šīs lidmašīnas palīdzēs Ukrainai gaisā stāties pretī Krievijai un atspiest Krievijas karaspēku prom no frontes līnijas, piemēram, Harkivas apgabalā.

Turklāt Nīderlande un Dānija ir atļāvušas Kijivai izmantot savus F-16, lai uzbruktu militāriem mērķiem Krievijas teritorijā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !