Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukraina un Beļģija ir parakstījušas drošības līgumu, kas paredz 30 ASV ražoto iznīcinātāju F-16 piegādi, lai stiprinātu Kijivas aizsardzības spējas pret Krievijas iebrukumu, raksta "Politico".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Beļģijas premjerministrs Aleksandrs De Kru vienojās par plānu, kas "šogad ietver vismaz 977 miljonus eiro Beļģijas militārajā palīdzībā Ukrainai", otrdien, viesojoties Beļģijā, Zelenskis.

"Šīs lidmašīnas F-16 tiks piegādātas Ukrainai pēc iespējas ātrāk. Mūsu mērķis ir nodrošināt pirmās lidmašīnas līdz šī gada beigām, 2024. gadā," preses konferencē ar Zelenski sacīja De Kru. "Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai jau šogad piegādātu dažas lidmašīnas."

Jautāts, vai Ukrainas spēki F-16 var izmantot arī uzbrukumiem Krievijas teritorijā, De Kru atbildēja: "Par ieroču izmantošanu viss, uz ko attiecas šis līgums, ir ļoti skaidrs, tas ir paredzēts Ukrainas Aizsardzības spēku izmantošanai Ukrainas teritorijā."

Zelenskis pateicās De Kru par savlaicīgu militāro atbalstu. "Tagad Krievija cenšas nest Ukrainai vēl vairāk postījumu un nogalināt vēl vairāk cilvēku," sacīja Zelenskis. "Putinam ir tikai viens ietekmes mehānisms, tas ir dzīvību iznīcināšana. Viņš neko citu nav spējīgs."

Beļģija arī apņēmās sniegt Ukrainai atbalstu līguma desmit gadu laikā. Līgums ietver plašu atbalsta klāstu, tostarp modernas bruņumašīnas, gaisa spēku aprīkojumu, jūras spēku drošību, atmīnēšanu un militārās apmācības. Beļģija ir apņēmusies piegādāt 30 iznīcinātājus F-16 līdz 2028. gadam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!