Foto: Reuters/Scanpix

Četras Nīderlandes partijas, kas ved sarunas par koalīcijas valdības izveidi, panākušas vienošanos par jaunā ministru kabineta sastāvu, otrdien paziņojis galēji labējo līderis Gērts Vilderss.

Pagājušā gada novembrī notikušajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guva Vildersa vadītā galēji labējā Brīvības partija (PVV), taču valdības veidošanai tai bija nepieciešami koalīcijas partneri. Lai panāktu vienošanos par koalīcijas izveidošanu, Vilderss piekrita atteikties no premjera amata, kā arī atmeta vairākas savas vispretrunīgāk vērtētās prasības, piemēram, mošeju celtniecības aizliegumu.

"Vienošanās ir noslēgta, tuvākajās stundās vai dienās jūs uzzināsiet vairāk," žurnālistiem Hāgā paziņoja Vilderss, plašāku informāciju nesniedzot.

Ministru kabinetu veidos četru koalīcijā esošo partiju pārstāvji un neatkarīgi eksperti - tiks veidota tā dēvētā tehnokrātu valdība.

Potenciālie ministri tiks noklaušināti parlamenta apakšpalātā un pēc tam nodos amata zvērestu Nīderlandes karalim Vilemam Aleksandram. Kad tieši tas varētu notikt, pagaidām nav skaidrs.

Partijas vienojušās, ka par nākamo Nīderlandes premjerministru kļūs bijušais izlūkdienesta vadītājs Diks Shofs.

Šobrīd 67 gadus vecais Shofs ir augstākā civildienesta amatpersona Tieslietu ministrijā un ieņem ministrijas ģenerālsekretāra amatu. Iepriekš viņš vadījis Nīderlandes pretterorisma vienību un izlūkdienestu AIVD. Shofs nepieder pie kādas politiskās partijas.

Vilderss veido koalīciju ar līdzšinējā Nīderlandes premjerministra Marka Rites pārstāvēto liberāli konservatīvo Tautas partiju brīvībai un demokrātijai (VVD), konservatīvo partiju "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) un labēji populistisko agrāro Zemnieku pilsoņu kustību (BBB).

Partijas solījušas ieviest stingrus pasākumus attiecībā uz patvēruma meklētājiem, atteikties no bēgļu ģimeņu apvienošanas un samazināt valstī studējošo starptautisko studentu skaitu. Taču analītiķi un vairāki ierēdņi ir apšaubījuši, vai dažas no šīm iecerēm maz iespējams īstenot.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!