Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) vadītājs paziņojis, ka armija saskaras ar karaspēka trūkumu, pieaugot upuru skaitam karā pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā, raksta "France 24".

Tomēr papildus karavīru piesaistīšana ir sarežģīts uzdevums, jo sabiedrībā pieaug pretestība karam. Tāpat situācijai nepalīdz konflikts starp Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu un viņa aizsardzības ministru.

Pirmdien Izraēla zaudēja astoņus karavīrus sprādzienā Gazas joslas pilsētā Rafāhā, ko Izraēlas plašsaziņas līdzekļi nodēvēja par "iznīcinošāko incidentu IDF" pēdējo sešu mēnešu laikā. Gazas kara kontekstā šis skaitlis varētu šķist mazs, taču Izraēlas sabiedriskajai domai šis skaitlis ir pārāk augsts, atzīmē medijs.

Zaudējumi uzsvēra Izraēlas armijas priekšnieka Herzi Halevi pēdējo dienu brīdinājumu par militāro spēku trūkumu, sakot, ka tas neļaus Izraēlai uzturēt karu pret "Hamās" ar tādu pašu intensitāti. Karaspēka trūkuma apstākļos armija saskaras arī ar nestabilu politisko ainavu. Attiecības starp armiju un Netanjahu ir ievērojami pasliktinājušās.

Arī eksperti norāda, ka Izraēlas bruņoto spēku lēmumi liecina par noguruma pazīmēm armijas rindās. "IDF ir pilnībā izsmelti pēc vairāk nekā astoņus mēnešus ilga kara," sacīja Ahrons Bregmans, politologs un Izraēlas un palestīniešu konflikta speciālists Londonas Karaļa koledžā. "IDF pavēlniecība un arī aizsardzības ministrs ļoti vēlas pārtraukumu, lai pārgrupētos." Izraēlas armija oficiāli nekomentē savu karavīru noguruma stāvokli, taču pazīmes ir skaidras. "Mēs redzam piemērus, kad brigāžu un bataljonu rotācija notiek ātrāk, nekā gaidīts," sacīja Stīvens Vāgners, vēsturnieks un starptautiskās drošības pasniedzējs no Brunelas universitātes Londonā.

Situāciju sarežģī pieaugošās kaujas starp Libānā bāzēto teroristu grupējumu "Hezbollah" un Izraēlas spēkiem. Spriedze abu valstu starpā pieaug, radot bažas par jau tā brutāla konflikta paplašināšanos citviet reģionā. Kara paplašināšanās līdz Izraēlas ziemeļiem "būtu katastrofāla gan Libānai, gan Izraēlai", sacīja Bregmans.

Neskatoties uz to, Izraēlas armija otrdien paziņoja, ka "operācijas plāni ofensīvai Libānā ir apstiprināti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!