Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pieņēmis lēmumu atstādināt no amata Apvienoto Ukrainas bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Juriju Sodoļu, vēsta aģentūra UNIAN.

Par savu lēmumu Zelenskis paziņojis video uzrunā.

Atstādinātā komandiera vietā nozīmēts brigādes ģenerālis Andrejs Gnatovs.

Zelenskis uzrunā nav konkretizējis iemeslus, kas likuši viņam pieņemt lēmumu par komandiera nomaiņu.

UNIAN atgādina, ka Sodoļs šā gada februārī amatā nomainīja iepriekšējo koamndieri Sergeju Najevu.

Pēdējās dienās sociālajos medijos izskanējuši aicinājumi sākt izmeklēšanu saistībā ar Sodoļu. Iesniegumā Valsts izmeklēšanas birojam šādu aicinājumu paudis "Azov" štāba priekšnieks Bogdans Krotevičs, kurš gan militārpersonas vārdu neminēja, raksta UNIAN. Viņš vietnē "Telegram" paudis uzskatu, ka militārpersona "nogalinājusi vairāk ukraiņu karavīru, nekā jebkurš Krievijas ģenerālis", kā arī skarbi kritizējis apstākļus, kādos brigādēm nākas karot.

Gnatovs 2001. gadā beidzis Harkivas tanku karaspēka institūtu. Viņš ir bijušais operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" štāba priekšnieks un komandiera vietnieks.

Laikā no 2016. līdz 2018. gadam Gnatovs bijis 36. atsevišķās jūras kājnieku brigādes štāba priekšnieks, kas izveidota no apakšvienībām, kuras pametušas Krimu, atsaucoties uz mediju vēstīto, raksta UNIAN. Gnatovs šajā pusalā dienējis, pirms to okupējusi Krievija. Līdz 2021. gadam Gnatovs bijis šīs brigādes komandieris.

2023. gadā Gnatovs vadījis Bahmutas aizsardzību, papildina UNIAN.

2019. gadā pašpasludinātās "Doņeckas tautas republikas" prokuratūrā pret Gnatovu sākta "lieta" par šķietamu "terorakta īstenošanu".

Viņam piešķirti vairāki apbalvojumi par dienestu un ieguldījumu Ukrainas aizstāvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!