Par korupciju notiesātais kādreizējais Vācijas Aizsardzības ministrijas valsts ministrs ceturtdien tika atbrīvots no ieslodzījuma.
Kā jau ziņots, 12.augustā Ludvigs Holgers Pfālss tika atzīts par vainīgu korupcijā - viņš atzinās vairāku miljonu eiro saņemšanā no ieroču tirgotāja, kurš piegādāja bruņutransportierus Saūda Arābijai.

Augsburgas tiesa 62 gadus vecajam Pfālsam piesprieda divus gadus un trīs mēnešus ilgu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un par valdības amata izmantošanu personīgā labuma gūšanai.

Viņš tika atbrīvots pirms termiņa, ņemot vērā to, ka 13 mēnešus jau pavadījis ieslodzījumā.

Vācijas mediji prognozē, ka Pfālss, kurš ministra amatu ieņēma iepriekšējā kanclera Helmūta Kola valdībā, tiks nākamajā mēnesī atbrīvots.

Pfālss ir atzinies, ka saņēmis naudas summu, kas pielīdzināma aptuveni diviem miljoniem eiro (1,4 miljoniem latu) par darījumiem, kuros bija iesaistīts ieroču tirgotājs Karlheincs Šreibers, kurš pašlaik Kanādā mēģina apstrīdēt lēmumu par viņa izdošanu Vācijai.

Pfālss piecus gadus slēpās, pirms 2004.gada jūlijā tika arestēts Francijā.

Šreibers Pfālsam adresēto naudu deponēja kādas Šveices bankas kontā. Bijušais ministrs ir atzinis, ka bijis šī konta īpašnieks un ka no tā noņēmis zināmu daudzumu skaidrā naudā. Kam nauda bija domāta, joprojām nav noskaidrots.

Prokuratūra sākotnēji apgalvoja, ka maksājumi izdarīti, lai ietekmētu darījumu, taču vēlāk pēc Kola sniegtās liecības bija spiesta atteikties no smagākas apsūdzības kukuļņemšanā.

Kols liecināja, ka viņš, nevis Pfālss, bija galīgā lēmuma pieņēmējs lietā par 36 bruņutransportieru "Fuchs" eksportēšanu uz Saūda Arābiju, kas noticis laikā, kad Vācija piedalījās 1991.gada Līča karā.

"Tas nozīmē, ka apsūdzība visai valdībai par atklātu kukuļņemšanu nav pareiza," tiesai norādīja prezidējošais tiesnesis Maksimiliāns Hofmeisters.

Tiesas process bija kārtējais trieciens konservatīvajiem, kas cenšas atbrīvoties no apsūdzībām par pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā notikušo korupciju.

Pats Kols 2000.gadā bija spiests atkāpties no 25 gadus vadītās Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) goda prezidenta amata pēc tam, kad bija atzinis nelikumīgu ziedojumu pieņemšanu. Tomēr viņš joprojām atsakās izpaust šo līdzekļu avotu.

Skandāls palīdzēja partijas vadībā nonākt tās pašreizējai līderei Angelai Merkelei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!