Piektdien Maskavā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu tiksies delegācija, kurā ietilpst Beslanas ķīlnieku krīzē izdzīvojušie cilvēki un bojā gājušo radinieki, informē ārvalstu mediji.
Sarunas notiks gadu pēc tam, kad kaujinieki, kas pieprasīja Krievijas karaspēka izvešanu no Čečenijas, sagrāba gūstā skolniekus un skolotājus Beslanas Pirmajā skolā.

Pēc trīs dienu ilgās krīzes dzīvības zaudēja 331 cilvēks, tajā skaitā – 186 bērni, raksta BBC.

Daudzi Beslanas iedzīvotāji ir pārliecināti, ka lielāko daļu upuru nogalināja Krievijas karavīri, kas iebruka skolā, un Putins bija pasliktinājis situāciju, atsakoties iesaistīties pārrunās ar ķīlnieku sagrābējiem.

Korespondenti ziņo, ka paredzētā tikšanās Maskavā varētu būt nepatīkama pieredze prezidentam Putinam. Tā notiks laikā, kad Ziemeļosetijas pilsētā Beslanā sākušies trīs dienu ilgi piemiņas pasākumi.

Savus bērnus zaudējušās mātes, kuras apvienojušās organizācijā “Beslanas Māšu komiteja”, jau vairākus mēnešus ir lūgušas Putinu tikties ar viņām. Cilvēki vēl joprojām vēlas rast atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem un uzzināt, kurš tieši ir atbildīgs par notikušo.

“Valdībai ir jāgarantē mūsu drošība, jāuzņemas atbildība par mūsu dzīvībām, taču tā nav pildījusi savu pienākumu,” saka viena no bojāgājušo bērnu mātēm.

Beslanas iedzīvotāji arī ir paziņojuši, ka nelabprāt vēlētos ieraudzīt Putinu apmeklējam kādu no piemiņas pasākumiem, jo viņš ir atbildīgs par tik daudzu cilvēku nāvi.

Tomēr lēmums par ielūguma pieņemšanu un došanos uz Maskavu tika pieņemts tāpēc, ka iedzīvotāju starpā radušās asas nesaskaņas. Daudzi dusmojas un jūtas aizskarti, ka Kremlis ir piedāvājis rīkot tikšanos tieši šīs nelaimes gadadienā. Viedokļi dalās arī Beslanas Māšu komitejā, jo daudzas tās dalībnieces iebilst pret plānu doties uz Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!