ASV armija Irākā noraidījusi Itālijas televīzijas otrdien pārraidītajā reportāžā izteiktos apgalvojumus, ka ASV spēki 2004.gada novembrī ofensīvas laikā Fallūdžas pilsētā pret civiliedzīvotājiem būtu izmantojuši aizdedzinošo balto fosforu.
Tomēr armija apstiprināja, ka ASV spēki nometuši degbumbas "MK 77", kuru telekanāls RAI salīdzināja ar napalmu, uz militārajiem mērķiem Irākā 2003.gada martā un aprīlī.

Dokumentālajā reportāžā demonstrēti cilvēku līķi pēc ASV spēka uzbrukuma Fallūdžas pilsētai, kuri, kā apgalvo telekanāls, pierāda, ka pret vīriešiem, sievietēm un bērniem izmantots baltais fosfors, jo cilvēki apdeguši līdz kauliem.

"Es zinu, ka tika izmantots baltais fosfors," reportāžā sacīja Irākā dienējušais bijušais ASV 1.kājnieku divīzijas karavīrs Džefs Inglhārts, kurš esot piedalījies ofensīvā Fallūdžai.

"Sadeguši līķi. Sadeguši bērni un sievietes," sacīja Inglhārts. "Baltais fosfors nogalina visu, kas pagadās."

ASV jūras kājnieki Bagdādē balto fosforu raksturoja kā "konvencionālo munīciju", kas galvenokārt tiek izmantots dūmu aizsegam un mērķu iezīmēšanai. Viņi noliedza tā izmantošanu pret civiliedzīvotājiem.

"Mājieni, ka ASV spēki izmantoja šos ieročus pret civilistiem, ir vienkārši nepatiesi," pavēstīja ASV jūras kājnieku majors Tims Kīfe. "Ja dokumentālās filmas veidotāji būtu paprasījuši mūsu komentārus, mēs viņiem būtu skaidri pateikuši, ka programmas izvirzītie apgalvojumi ir kļūdaini."

Viņš pavēstīja, ka ASV spēki Irākā neizmanto ķīmiskos ieročus.

Kā degoša viela baltais fosfors tiek izmantots arī teritorijas izgaismošanai. Dedzinošu ieroču izmantošanu pret civilistiem kopš 1980.gada aizliedz Ženēvas konvencija, lai gan ASV attiecīgo konvencijas protokolu nav parakstījušas.

Uzbrukums Fallūdžai bija paredzēts teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" līdera Irākā Abu Musabas az Zarkavi sekotāju sagraušanai.

Toreiz arī daži Rietumu laikraksti vēstīja, ka ofensīvas laikā izmantots baltais fosfors.

Reportāžā "Fallūdža: Slēptais slaktiņš" RAI arī ziņoja, ka ASV spēki izmantojuši bumbas "Mark 77".

Telekanāls atsaucas uz vēstuli, kuru esot sūtījis Lielbritānijas bruņoto spēku ministrs Adams Ingrams, ka 2003.gadā laika posmā no 31.marta līdz 2.aprīlim izmantotas 30 bumbas "MK 77".

"Vienīgā reize, kad tika lietotas "MK 77", bija 2003.gada marts-aprīlis, kad ASV jūras kājnieki vairākas bumbas pielietoja pret likumīgiem militārajiem mērķiem," pavēstīja Kīfe.

Viņš sacīja, ka bumbas "MK 77" ķīmiskais sastāvs atšķiras no napalma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!