Sestdien notikušajā starptautisko donoru konferencē par palīdzības sniegšanu Pakistānai pēc oktobrī notikušās postošās zemestrīces valstij apsolīta palīdzība 5,8 miljardu dolāru apmērā.
Tas pārsniedz Pakistānas aplēsto nepieciešamo summu 5,2 miljardu dolāru apmērā, kas vajadzīga izpostīto teritoriju atjaunošanai pēc zemestrīces, kura prasījusi vismaz 73 000 cilvēku dzīvības un bez pajumtes atstājusi 3,5 miljonus valsts iedzīvotāju.

"Rezultāti ir labāki par cerēto (..), mums ir apsolīta summa 5,827 miljardu dolāru apmērā," pēc starptautisko donoru konferences Islamabadā pavēstīja Pakistānas premjerministrs Šaukats Azizs.

Pakistānai trūka aptuveni trīs miljardi dolāru, kas nepieciešami māju, skolu, slimnīcu, ūdens un enerģijas piegāžu sistēmu, ceļu un administrācijas atjaunošanai.

Donori naudu apsolīja pēc tam, kad ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans brīdināja, ka gaidāmās ziemas dēļ zemestrīcē izdzīvojuši varētu drīzumā nomirt, ja palīdzība netiks ātri sniegta.

Konferencē piedalījās vairāk nekā 300 valdību, starptautisko organizāciju un biznesa kompāniju pārstāvji.

Postošajā zemestrīcē ievainojumus guva vairāk nekā 100 000 cilvēku, un aptuveni 69 000 no viņiem tiek uzskatīti par smagi ievainotiem.

Atuveni 28 000 kvadrātkilometru plašā teritorijā, kas aptver Pakistānas pārvaldīto Kašmiras reģiona daļu, kā arī vairākus valsts ziemeļu rajonus, gandrīz pilnībā iznīcināta vai ievērojami bojāta infrastruktūra, kas apgrūtina palīdzības sniegšanu cietušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!