Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Ziemeļrietumu reģionālajā centrā izveidota operatīvā grupa aptuveni 300 tūkstošu nelaimē nonākušu Grenlandes roņu glābšanai Baltajā jūrā.
Šie roņi, kuru vidū ir aptuveni simts tūkstoši roņu mazuļu, atrodas uz ledus gabaliem, kas šobrīd ir iestrēguši aptuveni simts kilometru uz ziemeļaustrumiem no Solovku salām. Ja roņi nenokļūs Barenca jūrā, viņiem draud bada nāve.

Pēc speciālistu teiktā, aprīļa beigās jaunie roņi parasti ar ledus gabaliem tiek ienesti Barenca jūrā. Taču šogad nelabvēlīgu dabas apstākļu dēļ ir apgrūtināta ledus pārvietošanās uz vietām, kur ronēni var atrast sev pārtiku.

Glābēji gatavojas tuvākajā laikā apsekot teritoriju, kur sakoncentrējies milzīgais roņu daudzums. Murmanskas ostā trauksmes gatavībā atrodas kuģis "Kola", kura kravas nodalījumu kopējā ietilpība veido 27 tūkstošus kubikmetru. Pēc teritorijas apsekošanas speciālisti aprēķinās, cik daudz naudas nepieciešams roņu transportēšanai uz Barenca jūru. Pagaidām speciālisti lēš, ka šim nolūkam vajadzēs 100 tūkstošus dolāru (60 tūkstošus latu).

Tikmēr Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas Ziemeļrietumu reģionālā centra amatpersonas uzsver, ka šajā situācijā "nav runas par ekoloģisku vai bioloģisku katastrofu", jo, pēc statistikas, dabīgās atlases ceļā katru gadu iet bojā vairāk nekā trešdaļa mazo ronēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!