Krievijas galvenais rabīns Berls Lazars ceturtdien paziņoja, ka trešdienas vakarā notikušais iebrukumu sinagogā Maskavas centrā, kad ar nazi bruņojies uzbrucējs sadūra astoņus cilvēkus, demonstrē "vispārējo rasisma un ksenofobijas gaisotni" valstī.
"Tas kas notika vakar, bija nopietns gadījums, kas nenotika nejauši. Tas ir Krievijas vispārējās gaisotnes produkts," žurnālistiem pavēstīja Lazars. "Tā ir nopietna problēma un skar ne tikai ebrejus. Tas skar mūs visus, kas šajā valstīs dzīvo kā "ārvalstnieki". Mūs satrauc Krievijas liktenis un fakts, ka rasisma un ksenofobijas gadījumi kļūst arvien izplatītāki."

Kā ziņots, kāds ar nazi bruņojies uzbrucējs trešdien iebruka sinagogā Maskavas centrā, sadurot astoņus cilvēkus. Četri no viņiem guvuši smagus ievainojumus. Pēc aculiecinieku apraksta uzbrucējs bijis skinheds.

Kā aģentūrai ITAR-TASS stāstīja sinagogas rabīns Ishaks Kogans, vakarā lūgšanu laikā sinagogā iebrucis ar nazi bruņojies jauns vīrietis, kurš ar kliedzienu: "Es esmu atnācis jūs nogalināt!" sācis durt tuvumā esošajiem cilvēkiem.

Rabīnam kopā ar dēlu izdevies atbruņot uzbrucēju un viņu sasiet. Arī Kogans uzbrukumā guvis ievainojumus, kas nav nopietni. Maskavas milicija aizturējusi uzbrucēju, kas ir 21 gadus vecs Maskavas iedzīvotājs.

Maskavas prokuratūra informēja, ka ievainoti vidū ir ASV, Izraēlas un Tadžikistānas pilsoņi.

Krievijas ebreju apvienību federācijas preses sekretārs Timurs Kirejevs sacīja, ka federācija "katru dienu saņem gan rakstiskus, gan mutiskus draudus, kas vērsti pret ebreju kopienu".

Izraēlas valdības ziņojumā Krievija antisemītisku uzbrukumu ziņā ieņem trešo vietu aiz Francijas un Lielbritānijas. Vairāk nekā miljons ebreju pēdējos gados ir pametuši bijušās Padomju Savienības republikas, pārceļoties uz Izraēlu.

Saskaņā ar Maskavas Cilvēktiesību centra datiem 2005.gada pirmajā pusē skūtgalvju bandas Krievijā noslepkavojušas desmit un piekāvušas vairāk nekā 200 cilvēku.

Pēc Iekšlietu ministrijas datiem, patlaban Krievijā ir no 15 līdz 20 tūkstošiem skinhedu. No tiem Maskavā un Maskavas apgabalā dzīvo aptuveni pieci tūkstoši aktīvu neofašistisko kustību dalībnieku un aptuveni 100 dažāda līmeņa grupējumu līderu. Parasti par viņu upuriem kļūst iebraucēji no Vidusāzijas vai trešās pasaules valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!