Ziemeļīrijas pamiera Starptautiskā Uzraudzības komisija (IMC) gatavojas pirmdien Lielbritānijas un Īrijas valdībām iesniegt ziņojumu, kurā apgalvots, ka Īru Republikāņu armija (ĪRA) joprojām iesaistīta krimināli sodāmās aktivitātēs un turpina vākt izlūkošanas informāciju, ziņo laikraksts "The Irish Times".
IMC sagatavotā ziņojuma mērķis ir izvērtēt progresu, kas panākts kopš pagājušā gada jūlija, kad ĪRA paziņoja par ieroču nolikšanu un pret Lielbritānijas pārvaldi vērstās bruņotās cīņas izbeigšanu.

Ziņojumā sniegtais vērtējums tiek uzskatīts par izšķirošu savstarpējās uzticības atjaunošanai starp konfliktējošajām Ziemeļīrijas partijām un sarunu atsākšanai par provinces pašpārvaldes atjaunošanu, izveidojot reģionālo valdību, kurā tiktu iesaistīti gan Londonas lojālisti, gan īru nacionālisti.

Dublinā izdotais laikraksts, atsaucoties uz labi informētiem avotiem, vēsta par ziņojumā izdarītajiem secinājumiem, ka ĪRA, kas ir atbildīga par pusi no 30 gadus ilgā konflikta laikā Ziemeļīrajā pastrādātajām 3600 slepkavībām, joprojām ir iesaistīta izlūkošanas informācijas vākšanā un ka to, šķiet, sankcionējusi augstākā organizācijas vadība.

IMC pagaidām nav sniegusi komentārus par šīm ziņām.

"Ir pierādījumi par izlūkošanas datu vākšanu, un ir sajūta, ka tas nevar notikt bez ĪRA vadības ziņas," "The Irish Times" citē kāda augsta ranga avota teikto.

Laikraksts vēsta, ka ziņojumā būs arī norādīts uz ĪRA kriminālo darbību, taču IMC neatbild uz jautājumu, vai arī tas notiek ar vadības ziņu.

Tomēr ziņojumā sniegtais ĪRA vērtējums kopumā būšot pozitīvs un tajā atzīts, ka grupējums visumā ievēro savas saistības par bruņotās kampaņas pārtraukšanu, vēsta laikraksts.

Neskatoties uz pagājušā gada cerībām, ka IMC spēs pārliecināt lielāko lojālistu grupējumu - Demokrātisko unionistu partiju (DUP) - par iespēju atsākt sarunas par Ziemeļīrijas pašpārvaldes atjaunošanu, dalot tajā varu ar "Sinn Fein", tagad ir maz tādu, kas uzskata, ka ziņojums spēs apmierināt DUP pārstāvjus.

DUP līderis Ians Peislijs, kas ir stingrās līnijas piekritējs, jau iepriekš paziņojis, ka "pārskatāmā nākotnē" nav cerību uz viņa partijas iesaistīšanos provinces valdībā, kas veidota kopīgi ar "Sinn Fein".

Apsūdzības spiegošanā jau ilgi bremzējušas Ziemeļīrijas politisko procesu. Ziemeļīrijas Asambleja, kas bija izveidota, pamatojoties uz 1998.gada Lielās piektdienas līgumu, tika atlaista 2002.gadā saistībā ar spiegošanas skandālu.

Pagājušā gada nogalē viens no "Sinn Fein" līderiem atzina, ka 20 gadus spiegojis Lielbritānijas valdības labā.

Tomēr nākamajā nedēļā Lielbritānijas un Īrijas valdību pārraudzībā paredzēts uzsākt sarunas par vietējās valdības atjaunošanu Ziemeļīrijā, kur kopš 2002.gada Londona īsteno tiešu pārvaldi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!