Gruzija slēgusi savu gaisa telpu Krievijas militārajām lidmašīnām, pirmdien paziņoja Gruzijas amatpersonas.
Gruzijas gaisa satiksmes kontrolieri pavēstīja, ka Krievija ir parādā vienu miljonu ASV dolāru (576 000 latu) par sniegtajiem pakalpojumiem.

"Gruzijas gaisa telpa Krievijas lidmašīnām ir slēgta jau trešo dienu, jo Krievijai ir iekrājies parāds par mūsu pakalpojumiem," sacīja Gruzijas gaisa satiksmes kontrolieru pārstāve. "Tas nav politisks, bet pilnīgi ekonomisks lēmums. Mēs atvērsim savu gaisa telpu, kad būs samaksāts parāds".

Krievijas armija Gruzijas gaisa telpu galvenokārt izmanto satiksmei uz gaisa bāzi Armēnijā. Krievijai ir divas armijas bāzes Gruzijā un viena Armēnijā.

Gruzijas un Krievijas attiecības šomēnes ievērojami pasliktinājušās pēc Krievijas gāzes piegāžu apturēšanas, izraisot Gruzijā enerģētisko krīzi. Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili apsūdzēja Krieviju apzinātā gāzes vada uzspridzināšanā, lai palielinātu spiedienu uz Tbilisi. Maskava šīs apsūdzības noliedz.

Gruzijai un Krievijai jau sen ir domstarpības par diviem reģioniem, kas atdalījušies no Gruzijas, un Tbilisi apsūdz Krieviju šo reģionu atbalstīšanā.

Spriedzi Gruzijas un Krievijas attiecībās saasināja varas maiņa 2003.gadā, kad pie varas nāca Saakašvili, kas apsolīja ieturēt uz Rietumiem orientētu kursu, arī mēģinājumus pievienoties NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!