Austrālijā ir savairojušās gultas blaktis, un šo asinssūcēju dēļ tūrisma industrija zaudē apmēram 100 miljonus Austrālijas dolāru (44 miljonus latu) gadā, konstatēts jaunā entomoloģiskā pētījumā.
Daži kaitēkļu apkarotāji ir ziņojuši, ka šo kukaiņu izplatība pieaugusi par vairāk nekā 1000 procentiem, informēja Sidnejas Vestmīdas slimnīcas Klīniskās patoloģijas un medicīnas pētījumu institūts.

Gultas blaktis savairojušās arī citur pasaulē. Austrālijā šo parādību veicināja kaitēkļu apkarošanas pasākumu maiņa un arvien vairāk tūristu došanās uz eksotiskām vietām.

Institūta medicīniskās entomoloģijas speciālists Stīvens Dodžets piektdien atzina, ka blaktis kļuvušas par nopietnu veselības problēmu Austrālijā pirmoreiz pusgadsimta laikā. Kaitēkļu apkarošanā agrāk parasti tika izmantoti aerosoli, kas nogalināja arī gultas blaktis, bet jauni videi draudzīgi pasākumi, tai skaitā ēsmas kukaiņiem, neietekmē gultas blaktis.

"Moteļos mēdza lietot aerosolus, lai iznīdētu prusakus, bet tagad tiek lietotas prusaku ēsmas; gultas blaktis ir asinssūcējas, un ēsmas pret tām maz līdz," sacīja Dodžets.

Gultas blaktis ir brūni ovālas formas bezspārnu kukaiņi, kas var izaugt līdz četru milimetru garumam. Cilvēku asinis parasti sūc divas blakšu sugas - parastā gultas blakts (Cimex lectularius) un tropiskā gultas blakts (Cimex hemipterus). Dažiem cilvēkiem blakšu kodieni var izraisīt asinssaindēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!