Aptuveni 21.gadsimta vidū, sekojot saules siltuma izstarojuma samazinājumam, uz zemeslodes varētu sākties globāla atdzišana, atzinis Krievijas zinātņu akadēmijas astronomiskās observatorijas pārstāvis Habibulo Abdusamatovs, pirmdien ziņo Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".
"Globāla temperatūras samazināšanās jau novērota visā Eiropā, Ziemeļamerikā un Grenlandē laika posmā no 1645. līdz 1705.gadam, kad bija vērojama saules aktivitātes samazināšanās. Holandē toreiz aizsala visi kanāli, bet Grenlandē ledus iešanas laikā cilvēki bija spiesti pamest savas mājvietas," stāstījis zinātnieks, piebilzdams, ka 21.gadsmita vidū gaidāma līdzīga globāla atdzišana.

Abdusamatovs norādīja, ka, veicot saules aktivitātes izmaiņu pētījumus pa gadsimtiem 11 gadu periodā, noskaidrojies, ka zeme šobrīd ir sasniegusi globālās sasilšanas augšējo robežu. Turpmāk, atbilstoši iepriekš novērotājiem saules aktivitātes periodiem, notiks pakāpeniska un lēna vispārējās zemes temperatūras samazināšanās.

Zinātnieks norādījis, ka globāla zemes sasilšana tāpat kā atdzišana novērota arī iepriekš, un, tā kā 20.gadsmita laikā saules izdalītā siltuma apjoms ievērojami pieaudzis, turpmāk gaidāms, ka tas samazināsies, tāpat kā tas novērots jau iepriekš.

Pēc zinātnieka domām, zemes temperatūras pazemināšanās varētu sākties 2012. vai 2013.gadā. Bet 2034. līdz 2045.gadā saules izstarotās enerģijas apjoms varētu sasniegt minimumu, kas varētu ilgt aptuveni 15 līdz 20 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!