Simona Vīzentāla centrs paziņojis, ka dubulto atlīdzību par meklētā nacistu kara noziedznieka Ariberta Heima notveršanu.
"Simona Vīzentāla centrs dubulto 130 000 eiro (91 364 latu) lielo atlīdzību, kuru izsludinājušas Vācijas varas iestādes par informāciju, kas palīdzēs arestēt nacistu kara noziedznieku Aribertu Heimu," teikts Vīzentāla centra paziņojumā.

91 gadu vecais Ariberts Heims, kurš pazīstams ar iesauku "Doktors Nāve", strādāja Zaksenhauzenas, Buhenvaldes un Mathauzenas koncentrācijas nometnēs un ar nāvējošām injekcijām un spīdzināšanu nogalināja simtiem ieslodzīto.

Heims ir otrais visvairāk meklētais nacistu kara noziedznieks pēc Aloiza Brunnera, kurš bija ebreju "galīgā risinājuma" galvenā organizētāja Ādolfa Eihmana palīgs.

Heims pēc Otrā pasaules kara strādāja par ārstu Vācijā, kur viņš apprecējās un viņam piedzima meita un divi dēli. 1962.gadā viņš aizbēga, uzzinot, ka prokuratūra gatavojas viņu apcietināt.

Nesen viņa pēdas tika atklātas Spānijā.

Heims nepabeidza medicīnas studijas, bet kļuva par SS biedru un strādāja par ārstu Zaksenhauzenas, Buhenvaldes un Mathauzenas koncentrācijas nometnēs. Viņš veica medicīniskus eksperimentus ar ieslodzītajiem ebrejiem, arī izdarīja operācijas bez anestēzijas, lai pārbaudītu viņu izturību pret sāpēm, un injicēja indes, nāvējošus medikamentus un benzolu, lai redzētu, cik ilgs laiks paiet, līdz viņi nomirst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!