Ziemeļkoreja paziņojusi, ka ASV piemērotās finanšu sankcijas nav traucējušas valstī veikto kodolieroču attīstību, un Phenjanā ar pašu tehnoloģijām un resursiem ir uzbūvētas atombumbas.
Otrdien sniegtajā intervijā Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas pārstāvis vairākkārt noliedza ASV apgalvojumus, ka Phenjana savu kodolambīciju finansēšanai vilto ASV dolārus.

"Mēs izgatavojām kodolieročus, izmantojot tikai savas tehnoloģijas, finansējumu un materiālus," vārdā nenosaukts ministrijas pārstāvis pavēstīja oficiālajai Korejas Centrālajai ziņu aģentūrai (KCNA).

"Tā kā ekonomikas un finanšu jomā mēs no ASV esam pilnīgi neatkarīgi, Amerikas piemērotās sankcijas mums netraucē."

Pēc ministrijas pārstāvja teiktā, ASV sankcijas "ir nekas vairāk kā uz Ziemeļkorejas tēla sabojāšanu vērsti meli".

Viņš vairākkārt atkārtoja, ka Phenjana iesaistīsies starptautiskās sabiedrības cīņā pret naudas atmazgāšanu un citām nelikumībām.

Pagājušajā gadā ASV apsūdzēja Ziemeļkoreju nelegālās finanšu darbībā un īstenoja pret to bargas sankcijas.

Septembrī ASV Federālās rezerves iesaldēja visus darījumus ar Makau bāzēto banku "Banco Delta Asia", nodēvējot to par aizsegu naudas atmazgāšanas darījumiem. Šādu darījumu sakarā vēl astoņas kompānijas tika iekļautas melnajā sarakstā.

ASV uzskata, ka minētā banka palīdzējusi Phenjanai atmazgāt ieņēmumus no viltotu ASV dolāru realizācijas, narkotiku un cigarešu kontrabandas un citām nelikumīgām darbībām.

Atbildot uz šiem apsūdzībām, Ziemeļkoreja nolēma boikotēt sešpusējās sarunas par kodolprogrammas izbeigšanu.

Sarunas, kurās iesaistītas abas Korejas, ASV, Ķīna, Krievija un Japāna, ir pārtrauktas kopš to nonākšanas strupceļā pagājušā gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!