Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts ir ieradies Vašingtonā, lai piedalītos sarunās ar Pentagona un Baltā nama pārstāvjiem, informē ārvalstu prese.
Brokastu laikā sarunās ar ASV aizsardzības ministru Donaldu Ramsfeldu tika pārspriesti jautājumi par Irānas urāna bagātināšanas programmu, savukārt sarunās ar prezidentu Džordžu Bušu viņš stāstīs par saviem plāniem saistībā ar turpmāku Izraēlas atkāpšanos no Rietumkrasta teritorijām, raksta BBC.

Netiek plānots, ka Baltais nams varētu dot oficiālu apstiprinājumu šim plānam. ASV amatpersonas jau ir izteikušās, ka ASV, visticamāk, atturēsies atbalstīt jebkādus plānus, kuros nav iekļauts punkts par sarunu vešanu ar palestīniešiem.

Olmerta vizīte ASV ir pirmā iespēja abu valstu vadītājiem iepazīties tuvāk. Olmerts jau iepriekš ir uzsvēris, cik nozīmīgas viņa valstij ir stratēģiskās attiecības ar ASV. Analītiķi uzskata, ka sarunu laikā Izraēlas premjers arī centīsies uzzināt, kā ASV plāno izmantot savu ietekmi, lai risinātu jautājumu par vardarbību Palestīnas teritorijās, kur sadursmēs iesaistījušies konkurējošie grupējumi.

Gan ASV, gan Izraēla arī vēlas izstrādāt stratēģiju, kā rīkoties attiecībā pret grupējuma "Hamas" vadīto Palestīnas pašpārvaldi, kas atteikusies nolikt ieročus un atzīt Izraēlas tiesības uz pastāvēšanu.

Abas valstis jau vienojušās, ka sarunu uzsākšana ar "Hamas" nav iespējama, taču Vašingtona cer, ka izdosies risināt jautājumu sarunās ar Palestīnas prezidentu Mahmudu Abasu. Savukārt Olmerts svētdien kādā intervijā paziņoja, ka Abass nespēj parūpēties par savu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!