Svētdien no bēdīgi slavenā Abu Graibas cietuma Irākā atbrīvoti vairāk nekā 230 ieslodzītie saskaņā ar Irākas premjerministra Nuri al Maliki plānu kopienu samierināšanai.
Šī ir jau otrā grupa ieslodzīto, kas šonedēļ atbrīvoti no Abu Graibas cietuma. Trešdien pēc Maliki rīkojuma atbrīvoti gandrīz 600 ieslodzītie, bet kopumā plānots atbrīvot 2500 ieslodzījumā turētos irākiešus.

Daudzi atbrīvotie ieslodzītie apgalvoja, ka viņi ir nevainīgi un vienkārši aizturēti uz ielas.

"Es devos uz bērēm un nonācu šeit," sacīja aptuveni 60 gadus vecais Avads Jasims Mohammads, kurš aizturēts 2004.gada 30.jūnijā aizdomās par uzbrukumu ASV spēkiem.

Uz žurnālistu jautājumu, vai viņš bija vainīgs, Mohammads atbildēja: "Paldies Dievam, nē."

38 gadus vecais Abdulkarems Jasins Amašs stāstīja, ka viņš apcietināts pirms gada savās mājās Mosulā naktī, kad viņš gulējis.

"Es esmu atbrīvots, un es vēl joprojām nezinu apsūdzības. Es pašlaik nedomāju par sevi, es domāju par tiem tūkstošiem, kas vēl joprojām atrodas tur," piebilda Amašs. "Šeit atrodas cilvēki, kuriem ir ģimenes, bērni, un viņi šeit atrodas kādus trīs gadus un par viņiem ir aizmirsts."

Maliki cer, ka sunnītu iekļaušana viņa vadītajā Irākas valdībā un ieslodzīto atbrīvošana palīdzēs samierināt Irākas kopienas, starp kurām pēdējā laikā uzliesmojusi vardarbība.

Uz 2005.gada 30.aprīli Irākas un ASV spēku cietumos visā valstī bija ieslodzīti 28 700 ieslodzītie.

ASV un Irākas amatpersonas neizpauž informāciju par ieslodzīto reliģisko piederību, bet tiek uzskatīts, ka lielākā daļa ieslodzīto ir sunnīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!