Krievijas tiesa trešdien piesprieda 13 gadu cietumsodu par valsts nodevību atvaļinātam slepenā dienesta pulkvedim, kurš bija apsūdzēts slepenas informācijas nodošanā Lielbritānijas izlūkdienestam MI6.
"Tiesa nolēma, ka Sergejs Skripals ir vainīgs valsts nodevībā, nododot valsts noslēpumus (..) Lielbritānijas slepenajam dienestam," paziņoja Maskavas militārās tiesas pārstāvis Jevgeņijs Komisarovs.

Skripals tiesai atzinies, ka pret samaksu nodevis Lielbritānijas slepenajam dienestam "vairāku desmitu" dažādās Eiropas valstīs strādājošu Krievijas izlūkdienestu aģentu identitātes, sacīja Komisarovs.

MI6 maksāja Skripalam, pārskaitot naudu bankas kontā Spānijā, katru reizi, kad viņš tikās ar viņiem un nodeva informāciju, sacīja Komisarovs.

Tikšanās notikušas no 1995.gada līdz 2004.gada decembrim, kad Skripals arestēts. Viņam par šo informāciju samaksāti vairāk nekā 100 000 ASV dolāru (54 800 latu).

Šobrīd 55 gadus vecais Skripals sācis sadarboties ar MI6, deviņdesmito gadu otrajā pusē uzturoties ārvalstīs. Ar Lielbritānijas izlūkdienesta aģentu viņš turpinājis satikties arī pēc atgriešanās Krievijā.

Krievijas izlūkdienestu aģenti, kuru identitātes nodeva Skripals, pakļauti novērošanai un galu galā izraidīti no tām valstīm, kurās viņi strādāja.

Lielbritānijas vēstniecība Maskavā atteicās sniegt komentārus. "Mūsu valdības nostāja ir tāda, ka mēs nekomentējam ar spiegošanu saistītus jautājumus," paziņoja vēstniecības pārstāve.

Krievijas galvenais kara prokurors Sergejs Fridinskis pauda gandarījumu par Skripala notiesāšanu. "Spriedums Skripalam ir likumīgs un pamatots," viņš sacīja. "Tiesa viņu atzina par vainīgu visās viņa kriminālajās darbībās."

Skripalam draudēja cietumsods līdz 15 gadiem, taču viņam piespriesti 13 gadi, jo viņš tiesai pilnībā atzina savu vainu un sniedza pierādījumus par savām noziedzīgajām darbībām, sacīja Komisarovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!