Nekustamā īpašuma speciālisti Igaunijā tiem, kuri iegādājušies lieku dzīvokli un vēlas to izīrēt, iesaka savu īpašumu pārdot, īpaši, ja dzīvoklis pirkts kredītā un bankā vēl jāatmaksā kredīta maksājums, raksta "Delovije Vedomosti".
Avīze norāda, ka Igaunijā ir ne mazums cilvēku, kas iegādājušies jaunu dzīvokli, bet veco vēl nav pārdevuši un to izīrē. Turklāt abi dzīvokļi nopirkti, izmantojot banku aizdevumus, cerot, ka līdz ar eiro ienākšanu Igaunijā viņi no dzīvokļa izīrēšanas varēs krietni nopelnīt.

Firmas "1 Partner Kinnisvara" konsultants Egons Reiljans šādus cilvēkus uzskata par naiviem. "Pāreja uz eiro neapšaubāmi ir ļoti vēlama Igaunijas ekonomikai kopumā, taču tam nav nekā kopīga ar dzīvokļu izīrēšanu. Turklāt varam atcerēties, ka pirms iestāšanās Eiropas Savienībā daudzi loloja cerības, ka šis fakts pats par sevi ievērojami pacels cenas. Taču tos, kas īsi pirms iestāšanās Eiropas Savienībā iegādājās dzīvokļus ar domu, ka to vērtība krietni pieaugs, gaidīja neliela vilšanās. Tas pats būs arī šoreiz," uzskata speciālists.

Firmas "Pindi Kinnisvara" padomes priekšsēdētājs Pēps Somans paziņojis, ka dzīvokļa izīrēšana, par kuru vēl nākas norēķināties ar banku, neatmaksājas. Viņš norādījis, ka pat labākajos laikos ienākumu līmenis no šādiem dzīvokļiem bijis ne augstāks par 6%, taču šobrīd tas pazeminājies līdz pavisam niecīgam līmenim.

Somans prognozē, ka nedaudz pieaugs dzīvokļu īres cena, taču tā vienalga būs krietni zemāka par pārdošanas vērtības pieaugumu.

"Igauniju nevar salīdzināt ar Rietumeiropu: atšķirībā no viņiem pie mums ir daudz tādu, kam ir pašiem savs dzīvoklis, un maz tādu, kas to vēlas īrēt. Bet, ja tā, tad īres cenas būs zemas," viņš uzskata.

"BRC Kinnisvara" analītiķis Olavi Notre arī norāda, ka dzīvokļa vērtība pirkšanas un pārdošanas darījumos pēdējo divu gadu laikā ievērojami palielinājusies, taču ar īres cenām nekas tāds nav noticis.

Ienesīgums no dzīvokļiem, kas tiek izīrēti, nav pārāk liels. Tallinā tas jau pāris gadus saglabājas 5%-7%, turklāt visbiežāk arī šos pašus procentus nākas ieguldīt, piemēram, dzīvokļa remontā.

Viņš arī piebilst, ka līdz šim uzturēt "lieku" dzīvokli bija izdevīgi, jo laikā, kad cena nepārtraukti auga, galvenais bija nevis ienākumi no izīrēšanas, bet gan dzīvokļa vērtības pieaugums.

Taču šobrīd vairs nav jēgas cerēt uz tik būtisku cenu kāpumu, kāds bija 2005.gada rudenī. Tuvākajos gados dzīvokļu cena galvaspilsētā varētu pieaugt tikai par 5%-15%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!