Bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks ekonomiskajos jautājumos un viens no skaļākajiem Kremļa kritiķiem Andrejs Ilarionovs pārcelsies strādāt uz ASV.
Ilarionovs pagājušajā gadā atkāpās no Putina padomnieka amata, paziņojot, ka Krievija "vairs nav brīva un demokrātiska", un kopš tā brīža pievienojies Putina oponentiem.

Vašingtonā bāzētais Kato institūts paziņoja, ka noalgojis Ilarionovu par sava jaunā Globālās brīvības un labklājības centra vadītāju, kurš pēta ekonomiskās attīstības jautājums. Deviņus mēnešus gadā viņš pavadīs Vašingtonā.

"Es daudzas reizes esmu domājis par to, kur un kādā veidā es vislabāk varētu palīdzēt savai valstij," intervijā avīzei "Kommersant" pavēstīja Ilarionovs. "Es nepametu Krieviju, tikai citādāk izmantošu savu laiku."

Ilarionovs ilgu laiku bija viena no nedaudzajām liberālajām amatpersonām Kremlī, taču pēc viņa asās kritikas par "Jukos" kompānijas sagraušanu un tās vadītāju notiesāšanu Ilarionova pienākumi Krievijas pārvaldē tika ievērojami ierobežoti.

Rietumvalstīs Ilarionovs vislabāk zināms ar savu nikno pretestību Kioto protokolam, kuru viņš pielīdzināja "ekonomiskai Aušvicai". Taču viņš ir arī augstu vērtēts ekonomists, kurš līdz 2005.gada janvārim vadīja Krievijas delegāciju G-8 sarunās.

Analītiķi uzskata, ka Ilarionovs jau bija zaudējis ietekmi Kremļa iekšējā varas lokā, bet turēts tur kā "liberāla vīģes lapa", lai kliedētu Rietumvalstu bažas, ka Krievijā pastiprinās valsts kontrole pār ekonomiku un Putina noteikšana pār politisko sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!