Pakistānas valdība pirmo reizi ir sākusi iedzīvotāju skaitīšanu, lai piereģistrētu visus afgāņus, kas pašlaik dzīvo valstī, informē ārvalstu prese.
Pašlaik Pakistānā varētu uzturēties aptuveni 2,5 miljoni afgāņu, tajā skaitā tie tūkstoši, kas bēga no Padomju varas, kas ienāca Afganistānā 1979.gadā.

Afgāņu skaitīšana tiek uzskatīta par pasākumu, kas saliedēs sabiedrību, kā arī veicinās bēgļu atgriešanos dzimtenē, raksta BBC.

Kopš 'Taliban" režīma krišanas 2001.gadā Pakistāna jau aicinājusi afgāņus atgriezties. Afgāņi Pakistāna veido ļoti mobilu kopienu – ik dienu desmitiem tūkstoši šo cilvēku šķērso robežu, kur viņiem izveidojušās etniskas, ģimenes vai biznesa saites.

Valdība ir informēta, ka daļa no šiem robežas šķērsotājiem varētu būt "Taliban" kaujinieki, taču viņus ir grūti atpazīt, jo viņiem izdodas veiksmīgi saplūst ar vietējo kopienu.

Reģistrācija ilgs desmit nedēļas un notiks ar ANO Bēgļu aģentūras palīdzību. Pēc reģistrācijas beigām valdībai būs konkrēti dati par valstī dzīvojošajiem afgāņiem, tādējādi atvieglojot kontroli.

Katram reģistrētajam afgāņu bēglim tiks piešķirta reģistrācijas apliecība, kas ļaus viņiem oficiāli uzturēties valstī vēl trīs gadus. Pēc tam Pakistānas valdība nolēmusi slēgt atlikušās bēgļu nometnes ar mērķi piespiest bēgļu atgriezties dzimtenē.

Tas gan varētu izrādīties sarežģīti, jo aptaujas liecina, ka lielākā daļa afgāņu labprātāk paliktu Pakistānā. Daļēji viņi šo vēlmi skaidro ar drošības situāciju Afganistānā, taču Pakistānā ir arī vienkāršāk iegūt dzīvesvietu un darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!