Ķīna šā gada sākumā 12 reizes piegādājusi Pakistānai kravas ar ballistisko raķešu izgatavošanas tehnoloģiju. Par to pirmdien ziņoja ASV laikraksts "Washington Times".
Saskaņā ar šiem datiem tehnoloģiju pa sauszemi un pa jūru nogādājusi Ķīnas valsts eksporta un importa korporācija, kas nodarbojas ar mašīnu un iekārtu tirdzniecību.

Pēdējo reizi šādas kravas piegāde notikusi pa kalnu pāreju uz Ķīnas un Pakistānas robežas, to maijā fiksējis ASV izlūkošanas mākslīgais Zemes pavadonis.

Laikraksta anonīmie informācijas avoti ziņo, ka Ķīna darbojas Pakistānas raķešu "Šahin-1" un "Šahin-2" būves programmu realizācijā. Šīs raķetes spēj nest kodollādiņu un tiek uzskatītas par stratēģiskām.

Pirmajai darbības rādiuss ir apmēram 750 kilometru, bet otrai - 2000 kilometru.

Vašingtonas administrācijas augsta amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma, "Washington Times" paziņoja, ka "problēma ir nopietna, un mēs jau pašlaik pētām iespējamās sekas". Pēc viņa vārdiem, raķešu tehnoloģijas piegāde Pakistānai var novest pie ASV ekonomiskajām sankcijām pret Ķīnu.

Turklāt, administrācijas pārstāvji uzsver, ka pagājušā gada novembrī Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja - "Ķīnai nav nolūku kaut kādā veidā sadarboties ar jebkuru valsti ballistisko raķešu izveidē, kuras varētu izmantot kodolieroču pārvietošanā".

Tehnoloģijas piegādi Pakistānai ASV vērtē kā saistību pārkāpumu. Laikraksts ziņo, ka šo jautājumu, kā arī ASV iespējamo reakciju ar Pekinu apspriedīs augstā līmenī, tajā skaitā arī ASV prezidenta Džordža Buša vizītes laikā Ķīnā oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!